ΥΓΕΙΑ

Μην αφήνετε τις μύγες πάνω στο φαγητό σας! Δεν θα πιστεύετε πόσα μικρόβια κουβαλούν

Πολύ πιο βρόμικες απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα είναι τελικά οι μύγες, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κουβαλούν μικρόβια που συμβάλλουν στην εξάπλωση πολλών ασθενειών.

Μην αφήνετε τις μύγες πάνω στο φαγητό σας! Δεν θα πιστεύετε πόσα μικρόβια κουβαλούν

Ορισμένα από αυτά τα μικρόβια προκαλούν γαστρεντερίτιδες, δηλητηριάσεις του αίματος ή ακόμη και πνευμονία.

Νέα έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα– που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι δύο κοινά είδη μύγας κουβαλούν μαζί περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Οι αναλύσεις DNA που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σε οικιακές μύγες (Musca domestica) και κρεατόμυγες (Chrysomya megacephala) υπέδειξαν ότι τα έντομα κουβαλούν πληθώρα μικροβίων τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά στο σώμα τους.

bigstock A fly sits on the sandwich 92886548

Οι μύγες, σύμφωνα με τα σχετικά πειράματα, εξαπλώνουν τα μικρόβια αυτά μεταφέροντάς τα στα πόδια τους και στα φτερά τους. Μάλιστα, με κάθε βήμα της μύγας εξαπλώνονται γύρω της όλο και περισσότερα ζωντανά βακτήρια.

«Ο κόσμος γνώριζε ότι οι μύγες κουβαλούν παθογόνους μικροοργανισμούς, όμως δεν γνώριζε σε ποιο βαθμό συμβαίνει αυτό και σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η εξάπλωση των μικροβίων» αναφέρει στο BBC News ο καθηγητής Ντόναλντ Μπράιαντ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ένας εκ των επιστημόνων που εκπόνησαν τη νέα έρευνα.

Η οικιακή μύγα, η οποία είναι πανταχού παρούσα ανά τον κόσμο, βρέθηκε να κουβαλά 351 διαφορετικά βακτήρια, ενώ η κρεατόμυγα, η οποία ενδημεί σε πιο ζεστά κλίματα, 316.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι μύγες μέχρι τώρα δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη ως αιτία ασθενειών που απειλούν τη δημόσια υγεία και, υπό το φως των νέων ευρημάτων, αυτό μάλλον πρέπει να αλλάξει.

Στο μεταξύ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς είναι να προσπαθούμε να τις κρατάμε μακριά από το φαγητό μας ή να πετάμε το φαγητό αν διαπιστώσουμε ότι το έντομο έχει έρθει σε επαφή μαζί του.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει όταν κάθεται μια μύγα στο φαγητό μας

Συμβουλές για ασφαλές πικνίκ

Τσίμπημα από έντομο: Τα 10 σημάδια που επιβάλλουν την επίσκεψη στα Επείγοντα