ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2 περιλαμβάνουν ανεξήγητη δίψα, αίσθημα κόπωσης, συχνοουρία και ακούσια απώλεια βάρους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση φιστικιών, τα οποία συμβάλλουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν τις απότομες αυξομειώσεις της ινσουλίνης μετά την κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

fistikovoutiro

Έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να μετατραπούν οι υδατάνθρακες σε γλυκόζη.

Η κατανάλωση φιστικοβούτυρου στο πρωινό, μπορεί επίσης να μειώσει τις λιγούρες και την όρεξη, σύμφωνα με βραζιλιάνικη μελέτη του 2013.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φιστικιών θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η προσθήκη φιστικοβούτυρου, και πιθανώς ολόκληρων φιστικιών στο πρωινό, μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα.

Τα φιστίκια περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες μαγνησίου, οι οποίες διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μία μερίδα φιστικιών περιέχει περίπου το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγνησίου.

Αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φιστικιών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μιας κοινής επιπλοκής σε ασθενείς με διαβήτη.

Η κατανάλωση φιστικιών πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά συμβάλλουν στην αύξηση της φλεγμονής και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του διαβήτη.

Είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Επιλέξτε φιστίκια που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και φιστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετα συστατικά για να αποκομίσετε τα οφέλη τους.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Η αντιοξειδωτική διατροφή προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης τύπου 2: Ποιους υδατάνθρακες μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα

Τα πολλαπλά οφέλη των ξηρών καρπών