ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί: Κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης αν αφεθούν χωρίς θεραπεία

«Η φλεβική νόσος είναι εξελικτική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και θεραπεία για να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή, όπως είναι η φλεβική θρόμβωση που ‘’κρύβει’’ κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, εάν αναπτυχθεί θρόμβος σε κιρσό».

Κιρσοί: Κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης αν αφεθούν χωρίς θεραπεία

Τα παραπάνω τονίζει ο Αγγειοχειρουργός Δρ. Αλέξανδρος Ματθαίου.

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία συνδέονται με ανεπάρκεια μιας από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, με αποτέλεσμα το αίμα κατά την κυκλοφορία του να παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά. Η ποσότητα του αίματος που παλινδρομεί είναι σημαντική και σε κάποιες περιπτώσεις υπολογίζεται ότι αυτό ξεπερνά το 30% του συνολικού αίματος που κυκλοφορεί στο πόδι ανά λεπτό.

«Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με 100% αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο του ενδοαυλικού laser με υπερηχογραφική καθοδήγηση σε όλα τα στάδια της, μέθοδος που συνιστάται από την αμερικανική αγγειοχειρουργική κοινότητα σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση», συνεχίζει ο κ. Ματθαίου, «με ελάχιστες επιπλοκές οι οποίες μειώνονται ακόμη περισσότερο, εφόσον ο αγγειοχειρουργός διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στη συγκεκριμένη μέθοδο, αλλά και ιατρική υποδομή υψηλής τεχνολογίας».

Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας και οι ασθενείς κινητοποιούνται και περπατούν αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης. Η νοσηλεία τους διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και επιστρέφουν στην καθημερινότητα και την εργασία τους ακόμη και την επόμενη μέρα, έχοντας ως υποχρέωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες από την επέμβαση να φορούν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και να μη σηκώνουν βάρη.

Αναφορικά με το αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας των κιρσών με laser, αυτό σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου είναι άριστο και επειδή η όλη διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς χειρουργικές τομές και ράμματα, σε μερικούς μήνες μετά την επέμβαση τα σημάδια είναι σχεδόν αδιόρατα.

Δείτε κι αυτό:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επέμβαση στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα σε νεαρό ασθενή

Θρόμβωση: Πέντε περιπτώσεις που αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος



Φλεβική θρομβοεμβολή: Δείτε πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το ύψος σας!

Θρόμβωση: 4 σωτήρια μέτρα πρόληψης

Θρόμβωση: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο και ο ρόλος της ασπιρίνης