ΥΓΕΙΑ

Κραιπάλες γιορτών: 4 θρεπτικά συστατικά για να προλάβετε τις επιπτώσεις

Η περίοδος των Χριστουγέννων συνδέεται με κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και σε ακατάλληλες ώρες, συνήθως αργά το βράδυ.

Κραιπάλες γιορτών: 4 θρεπτικά συστατικά για να προλάβετε τις επιπτώσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ασφαλή όρια καθημερινής κατανάλωσης θεωρούνται οι 1-2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και οι 2-3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες, αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Προσοχή: Οι καταναλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές και αφορούν υγιείς άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κούραση, δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία. Με την κατάλληλη προετοιμασία όμως, μπορείτε να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις επιπτώσεις του hangover.

Βήμα πρώτο: Γαϊδουράγκαθο για το συκώτι

Το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι το συκώτι. Κατά την επεξεργασία του αλκοόλ, μετατρέπει την αιθανόλη σε μια τοξική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα άλλο αβλαβές χημικό πριν μετατραπεί σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Το γαϊδουράγκαθο είναι ίσως το πιο γνωστό παραδοσιακό φάρμακο, καθώς έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από βλάβες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκαλεί το αλκοόλ, ενώ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο ήπαρ.

Βήμα δεύτερο: Φαγητό πριν τον ύπνο

Μετά την κατανάλωση αλκοόλ και πριν πάτε για ύπνο είναι χρήσιμο να φάτε κάτι που θα ωφελήσει το στομάχι σας. Γι’ αυτό επιλέξτε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Το συκώτι πρέπει να δουλέψει παραπάνω για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές και όντας ήδη επιβαρυμένο από το αλκοόλ, δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Τα κακά λιπαρά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις φλεγμονές στο σώμα.

hangover2

Βήμα τρίτο: Μαγνήσιο πριν το ύπνο

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν πίνετε αλκοόλ μπορεί να κοιμηθείτε γρηγορότερα, αλλά δεν κοιμάστε βαθιά. Αντ' αυτού, περνάτε περισσότερο χρόνο στο στάδιο του ύπνου Rapid Eye Movement (REM), το οποίο δεν σας ξεκουράζει.

Το μαγνήσιο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε βαθιά, επειδή χαλαρώνει τους μυς. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φαγόπυρο, κολοκύθα και ηλιόσπορους ή πάρτε κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου.

Βήμα τέταρτο: Κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο το επόμενο πρωί

Αν ξυπνήσετε με hangover, πρέπει να αναπληρώσετε τα υγρά στον οργανισμό σας το συντομότερο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πιείτε νερό που περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο, τα μέταλλα που χρειάζονται τα κύτταρα του αίματος.

Το φυσικό νερό καρύδας είναι επίσης πολύ καλή πηγή ηλεκτρολυτών, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα ενεργειακά ποτά, τα οποία εκτός από ηλεκτρολύτες περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα αλκοολούχα ποτά που μας χαλαρώνουν

Καρδιαγγειακή υγεία: Ο ρόλος του αλκοόλ και του αριθμού των γευμάτων