ΥΓΕΙΑ

Οι σοβαρές επιπτώσεις του στρες στη γυναικεία καρδιά

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν έδειξαν ότι οι γυναίκες με καρδιακή νόσο είναι πιθανότερο να υποστούν καρδιομυϊκή ισχαιμία ως συνέπεια του ψυχικού στρες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι σοβαρές επιπτώσεις του στρες στη γυναικεία καρδιά

Στις γυναίκες αυτές η ροή του αίματος προς την καρδιά είναι περιορισμένη, γεγονός που αυξάνει το κίνδυνο μοιραίων καρδιακών επιπλοκών.

Νέα μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας Rollins στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, με επικεφαλής την Δρ Βαϊολα Βακκαρίνο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 678 άτομα με στεφανιαία νόσο.

Κάθε ασθενής υπεβλήθη σε τεστ ψυχικού στρες και με απεικονιστικές μεθόδους διερευνήθηκε η επίπτωσή του στην καρδιομυϊκή ισχαιμία.

stithos

Συνολικά, περίπου το 15% των ασθενών είχε επαγόμενη από στρες ισχαιμία, με τους άνδρες και τις γυναίκες να επηρεάζονται σε όμοιο ποσοστό. Ωστόσο, οι υποκείμενες αιτίες διέφεραν μεταξύ των δύο φύλων.

Στις γυναίκες, προκαλούνταν κυρίως από την στένωση στα μικρά αγγεία. Οι άνδρες όταν εκδήλωναν ισχαιμία οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι το ψυχικό στρες προκαλούσε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του καρδιακού μυ.

Η Δρ Βακκαρίνο εξηγεί ότι «είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο συγκριτικά με τους άνδρες να έχουν μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προβλήματα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά. Οι αρτηρίες αυτές δεν έχουν μεν αθηρωματικές πλάκες αλλά έχουν βλάβες που μπορούν να εξασθενήσουν την αιματική ροή. Με λίγα λόγια, τα μικρά αγγεία δεν χαλαρώνουν ποτέ».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρος θάνατος: Το σημάδι που προειδοποιεί έως και 18 χρόνια πριν!

Θάνατος από καρδιακή νόσο: Η διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες