ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη παρά τη χρήση σπιράλ: Οι πιθανές επιπλοκές

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα IUD) είναι μία διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 99%.

Εγκυμοσύνη παρά τη χρήση σπιράλ: Οι πιθανές επιπλοκές

Πρόκειται για μια μικρή πλαστική συσκευή σχήματος Τ, κατασκευασμένη από πλαστικό και χαλκό, η οποία περιέχει προγεστερόνη ή όχι –ανάλογα με τον τύπο σπιράλ που θα αποφασίσει ο γυναικολόγος να τοποθετήσει.

Η συσκευή τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας αποκλειστικά από γυναικολόγο –πρόκειται για μία απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται νάρκωση. Από το ένα άκρο του σπιράλ εκκρεμούν ένα ή δύο μαλακά νήματα, τα οποία βγαίνουν έξω από τον τράχηλο, μέσα στον κόλπο.

Ο τρόπος που λειτουργεί το σπιράλ είναι ο εξής: Το μηχανικό σπιράλ δημιουργεί μία άσηπτη φλεγμονή στην περιοχή, η οποία αδρανοποιεί το σπέρμα που προσπαθεί να φτάσει στο ωάριο, καθώς και το γονιμοποιημένο ωάριο από το να εμφυτευτεί στη μήτρα. Το σπιράλ με προγεστερόνη κάνει την τραχηλική βλέννα πιο πυκνή και αδιαπέραστη από το σπέρμα. Επιπλέον, το γονιμοποιημένο ωάριο εμποδίζεται από το να εμφυτευτεί στη μήτρα. Σπάνια μπορεί να εμποδιστεί και η ωορρηξία της γυναίκας, όπως γίνεται όταν αυτή χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά.

pregnant sofa

Εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν σπιράλ ως μία ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, στην σπάνια περίπτωση που μία γυναίκα μείνει έγκυος παρά τη χρήση σπιράλ, αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ, με επικεφαλής την Δρα Gali Pariente από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, παρακολούθησαν τις εγκυμοσύνες σχεδόν 222.000 γυναικών, οι οποίες γέννησαν στο διάστημα 1991-2014.

Κάποιες από αυτές έμειναν έγκυοι παρά τη χρήση σπιράλ, 203 γυναίκες το αφαίρεσαν στις αρχές της εγκυμοσύνης και 149 διατήρησαν το σπιράλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα ποσοστά μιας σειράς επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ήταν υψηλότερα για τις γυναίκες που συνέλαβαν ενώ χρησιμοποιούσαν σπιράλ.

Οι επιπλοκές αυτές περιλάμβαναν πρόωρο τοκετό (σε ποσοστό 14% έναντι 7% για όσες δεν φορούσαν σπιράλ), βακτηριακή λοίμωξη (5% έναντι 0,6%), λιποβαρή νεογνά (11,3% έναντι 6,6%) και αποβολή (2% έναντι 0,5%).

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα για παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που χρησιμοποιούν σπιράλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει η Pariente σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Τα σπιράλ αποτελούν την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης παγκοσμίως και προτιμώνται από το 23% των γυναικών που χρησιμοποιούν αντισύλληψη, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2015.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Ντάλας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αντισυλληπτικά χάπια: Από ποια αυτοάνοση νόσο προστατεύουν τις γυναίκες

Εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της περιόδου: Ποιες είναι οι πιθανότητες;