ΥΓΕΙΑ

Πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ το άγχος;

Τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές –η οποία αποτελεί το «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο– φαίνεται να συνδέονται στενά με τα συμπτώματα άγχους στους ηλικιωμένους, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.

Πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ το άγχος;

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη θεωρία ότι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα αποτελούν ενδεχομένως πρώιμη ένδειξη του Αλτσχάιμερ στα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση που προκαλεί έκπτωση της νοητικής λειτουργίας και αδυναμία εκτέλεσης διαφόρων καθημερινών δραστηριοτήτων. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ποσοστό 60-70% όλων των περιστατικών άνοιας αποδίδονται στο Αλτσχάιμερ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατάθλιψη και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα είναι δυνατό να «προβλέψουν» την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ από τα προκλινικά του στάδια ακόμη, όταν δηλαδή ξεκινά η συσσώρευση των πρωτεϊνών βήτα αμυλοειδές και Tau στον εγκέφαλο. Αυτή η προκλινική φάση μπορεί να ξεκινήσει μία δεκαετία ή και παραπάνω πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα νοητικής κατάπτωσης.

bigstock Despair Old Woman 183475231

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital των ΗΠΑ εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη συσσώρευση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και σε τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης (π.χ. απάθεια-ανηδονία, δυσφορία, άγχος) σε ηλικιωμένους που δεν παρουσίαζαν νοητικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, όσο αυξάνονταν τα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων εντεινόταν σταδιακά το σύμπτωμα του άγχους.

«Αντί να μελετήσουμε την κατάθλιψη συνολικά, εξετάσαμε συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως το άγχος. Συγκριτικά με άλλα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η λύπη και η απώλεια ενδιαφέροντος, μόνο το άγχος φάνηκε να εντείνεται σε βάθος χρόνου στα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους» σχολιάζει η βασική συντάκτρια της μελέτης Νάνσι Ντόνοβαν.

«Αυτό υποδεικνύει ότι το άγχος αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν ακόμη εκδηλωθούν τα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές μελέτες, τότε όχι μόνο θα μπορούμε να εντοπίσουμε αρκετά νωρίς ποια άτομα πάσχουν από το Αλτσχάιμερ αλλά θα έχουμε παράλληλα τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε ή και να αναχαιτίσουμε τη νευροεκφυλιστική νόσο στα αρχικά της στάδια» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια δεν είναι μόνο η απώλεια μνήμης: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η ταχύτητα ανάγνωσης «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο