ΥΓΕΙΑ

Η καισαρική τομή παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και άσθμα

Όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα εωσότου φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών ή να εμφανίσουν άσθμα έως τα 12, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή μελέτη.

Η καισαρική τομή παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και άσθμα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 80 έρευνες που σύγκριναν τα αποτελέσματα των καισαρικών και των φυσικών τοκετών σε συνολικά 30 εκατομμύρια γυναίκες.

moro

Διαπιστώθηκε ότι οι καισαρικές, που εμφανίζουν συνεχή αύξηση σε όλο τον κόσμο (περίπου ένα παιδί στα τέσσερα γεννιέται πια με αυτόν τον τρόπο), ενέχουν κατά 56% μικρότερο κίνδυνο να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, αλλά αυξημένο κίνδυνο αποβολής (κατά 27%) και θνησιγένειας του μωρού (κατά 17%) σε μελλοντικές κυήσεις.

Επίσης, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιθανότερο κατά 59% να είναι παχύσαρκα έως τα πέντε και κατά 21% να εκδηλώσουν άσθμα έως τα 12, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με φυσικό τοκετό.

Οι καισαρικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Καισαρική: Το μέγεθος της τομής καθορίζει τον μετεγχειρητικό πόνο

Ακόμη ένα όφελος του θηλασμού: Πόσο μειώνει τον πόνο της καισαρικής

Καισαρική: Δείτε πόσο μειώνουν τον κίνδυνο διατροφή & άσκησηΚαισαρική: Δείτε πόσο μειώνουν τον κίνδυνο διατροφή & άσκηση