ΥΓΕΙΑ

Πόνοι αρθρίτιδας: Αντιμετωπίστε τους με αυτά τα 5 φυσικά συστατικά

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία των αρθρώσεων, κυρίως στο γόνατο, τους γοφούς και τα χέρια.

Πόνοι αρθρίτιδας: Αντιμετωπίστε τους με αυτά τα 5 φυσικά συστατικά

Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι η ερυθρότητα των αρθρώσεων, η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας, ο πυρετός, η εφίδρωση, η απουσία όρεξης και η απώλεια βάρους.

Η διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, η λήψη όμως των κατάλληλων συμπληρωμάτων, μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ωμέγα 3

Τα ιχθυέλαια αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπλοκάρουν τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τις προσταγλανδίνες. Ο οργανισμός μετατρέπει τα ωμέγα 3 σε ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων σχετιζόμενων με τη φλεγμονή στον οργανισμό, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μεταανάλυση μελετών έδειξε ότι τα ιχθυέλαια μειώνουν την ακαμψία των αρθρώσεων σε πάσχοντες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

omega3 2

Έλαιο μποράντζας

Η μποράντζα είναι ένα φυτό που περιέχει γ-λινολενικό οξύ (GLA), ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Μελέτες έδειξαν ότι η καθημερινή πρόσληψη του συγκεκριμένου ελαίου επί έξι εβδομάδες είχε θετική επίδραση στη φλεγμονή, το οίδημα και τον πόνο των αρθρώσεων.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ασιατική ιατρική, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με τους αναστολείς ιβουπροφαίνης. Το εκχύλισμα τζίντζερ μειώνει την παραγωγή χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Περιέχει επίσης σαλικυλικά άλατα, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ εμποδίζει την παραγωγή προσταγλανδινών, μειώνοντας τον πόνο και τη δυσφορία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας από τη χρήση εικονικού φαρμάκου για τη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας.

GINSENG

Γλυκοζαμίνη

Είναι ουσία απαραίτητη για την παραγωγή του συνδετικού ιστού στον οργανισμό. Είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση της παρασκευής ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και για τη διαδικασία επιδιόρθωσής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοζαμίνη διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Πολλοί πιστεύουν ότι η χρόνια λήψη γλυκοζαμίνης, που είναι απολύτως εφικτή, λόγω της απουσίας ανεπιθύμητων ενεργειών, καταστέλλει αρκετές φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό και προστατεύει από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, ενώ πρόσφατες μελέτες μιλούν για τα οφέλη της στις καρδιαγγειακές και οι πνευμονικές παθήσεις

Βαλσαμόχορτο

Το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο έχει αποδειχθεί ότι δρα ως αντικαταθλιπτικό, ενώ μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Ο λόγος είναι ότι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και άλλες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που το καθιστούν χρήσιμο για την ελάφρυνση του πόνου της αρθρίτιδας, της αρθρικής δυσφορίας και του πόνου των μυών.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις

Ρευματοειδής αρθρίτιδα στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το παιδί