ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε (βίντεο)

Είναι ασφαλές να πλένουμε το κοτόπουλο κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης πριν το μαγειρέψουμε; Το ερώτημα αυτό ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους καταναλωτές, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο είναι απαραίτητο και άλλους ότι είναι επικίνδυνο.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε (βίντεο)

Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ποσοστό περίπου 67% των καταναλωτών δηλώνουν ότι πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν.

Η τακτική αυτή είναι λάθος, επισημαίνει η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), διευκρινίζοντας μάλιστα ότι γενικώς δεν συστήνεται να πλένουμε οποιοδήποτε είδος ωμού κρέατος και όχι μόνο το κοτόπουλο.

Ο λόγος είναι ότι κατά την επαφή με το νερό της βρύσης τα σταγονίδια του νερού μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας, τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν σε όλες τις γύρω επιφάνειες, επιμολύνοντας οτιδήποτε υπάρχει εκεί, όπως άλλα τρόφιμα ή σκεύη. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια μπορεί να εξαπλωθούν σε απόσταση έως και ένα μέτρο μακριά από τον νεροχύτη.

Δεν πειστήκατε ακόμα; Δείτε πώς αποτυπώνεται η παραπάνω διαδικασία μέσα από ένα σύντομο βίντεο, το οποίο δημιούργησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για τους κινδύνους που ενέχει ο μη ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος.



«Από επιστημονική σκοπιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι πλένοντας το κοτόπουλο το κάνουμε πιο ασφαλές» εξηγεί η Τζένιφερ Κουίνλαν, ερευνήτρια που ασχολείται με θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και η οποία συμμετείχε στην καμπάνια. «Στην πραγματικότητα, το κάνουμε λιγότερο ασφαλές» συμπληρώνει.

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα που υπάρχουν στο ωμό κρέας και σε άλλα προϊόντα ευθύνονται για τεράστιο αριθμό τροφικών δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον εμετό, τη διάρροια, τον πόνο στην κοιλιά, τον πυρετό και τα ρίγη.

Μαγειρεύοντας το κρέας στην κατάλληλη θερμοκρασία –κάτι που μπορείτε να εξασφαλίσετε χρησιμοποιώντας ειδικό θερμόμετρο φαγητού– θα εξουδετερώσετε τους μικροοργανισμούς που τυχόν υπάρχουν στο φαγητό και θα αποφύγετε δυσάρεστες δηλητηριάσεις.

Δείτε κι αυτό:

Τι δείχνουν οι λευκές γραμμές στο ωμό κοτόπουλο

Ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε το κοτόπουλο!

Κοτόπουλο: Ο «βασιλιάς» της άπαχης πρωτεΐνης – Θερμίδες & διατροφική αξία

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύετε κάθε είδος κρέατος