ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στα βερνίκια νυχιών, ακόμη κι αν διαφημίζονται ως μη-τοξικά

Ακόμη και τα μη-τοξικά βερνίκια νυχιών μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αυτό διαπιστώνει μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Προσοχή στα βερνίκια νυχιών, ακόμη κι αν διαφημίζονται ως μη-τοξικά

«Οι εταιρείες που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν μη-τοξικά βερνίκια, χρησιμοποιούν άλλα χημικά που δεν είναι αθώα, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της έρευνας, Anna Young. Και πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό κυρίως για όσους εργάζονται στον κλάδο του μανικιούρ, αφού πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα βερνίκια, έχουν συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, θυρεοειδοπάθειες, παχυσαρκία, ακόμη και καρκίνο.

Από το 2000, η σχετική βιομηχανία διεθνώς, άρχισε να κατασκευάζει βερνίκια που δεν περιείχαν φθαλικό διβουτυλεστέρα (DnBP), τολούόλη, και φορμαλδεΰδη— τρεις χημικές ουσίες που θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές. Ωστόσο, οι αναλύσεις έδειξαν πως τα χημικά αυτά είχαν αντικατασταθεί με άλλα, όπως η τριφαινυλοφωσφίνη (TPHP) και ο φθαλικός διεστέρας (DEHP), τα οποία είχαν δυνητικά την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, οι ετικέτες των βερνικιών είναι σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές, αφού είτε δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά, είτε «διαφημίζουν» το προϊόν ως μη τοξικό, ενώ στην πραγματικότητα περιέχει τοξικές ουσίες οι οποίες μπορεί να αναφέρονται ως «αρώματα».

Η Young και οι συνεργάτες της μέτρησαν την ποσότητα χημικών πλαστικοποιητών σε 40 διαφορετικά βερνίκια νυχιών τα οποία επισημαίνονταν ως «μη τοξικά». Ωστόσο, όλα περιείχαν σημαντική ποσότητα ενός τουλάχιστον δυνητικά επικίνδυνου χημικού συστατικού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να προσδιοριστεί επαρκώς η έκθεση εργαζομένων και καταναλωτών σε αυτές της ουσίες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβάλλει την αναγραφή των συστατικών, αλλά όχι και τους ελέγχους στη σύνθεση των βερνικιών.

Διαβάστε επίσης:

Συχνό μανικιούρ: Καρκίνος δέρματος και άλλοι κίνδυνοι – Τι πρέπει να προσέχετε