ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Έλαιο Krill: Τι είναι και γιατί προστατεύει από Αλτσχάμερ και Πάρκινσον

Το έλαιο Krill είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μορφή φωσφολιπιδίων.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και χολίνη, βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα διατροφής με έλαιο Krill ανέστειλαν την απώλεια μνήμης σε μοντέλα ποντικών με Αλτσχάιμερ.

Ανασκόπηση μελετών έχει δείξει επίσης ότι η λιπιδική φύση του ελαίου βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφησή του από τον οργανισμό, καθιστώντας το πιο ευεργετικό από άλλα ιχθυέλαια για τη φλεγμονή και τη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές μελέτησαν πρόσφατα τις επιδράσεις του ελαίου Krill σε νηματώδη (τύπο σκωλήκων) και δείγματα ιστού προερχόμενα από ασθενείς με Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι προστατεύει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία, ενώ βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Ο εκφυλισμός των ντοπαμινεργικών νευρώνων (DA) πιστεύεται ότι παίζει βασικό ρόλο στη νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τα νηματώδη, καθώς οι διαδικασίες γήρανσής τους είναι παρόμοιες με αυτές στους ανθρώπους. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το έλαιο Krill θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής αυτών των σκουληκιών κατά τέσσερις ημέρες. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι μεταξύ 18-20 ημερών.

Τα σκουλήκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με έλαιο Krill παρουσίασαν επιδείνωση άνω του 30% των ντοπαμινεργικών νευρώνων μετά από έξι ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα σκουλήκια που τρέφονταν με έλαιο Krill, είχαν σημαντικά ταχύτερη κίνηση και υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από τα σκουλήκια που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το έλαιο Krill επιβράδυνε τη γήρανση, μειώνοντας την απώλεια της ικανότητας των κυττάρων να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Οι ερευνητές ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα από δοκιμές με κύτταρα ανθρώπινου συνδετικού ιστού.

Φάνηκε επίσης ότι το έλαιο μείωσε κατά 6 φορές το οξειδωτικό στρες στα σκουλήκια και βελτίωσε τις γνωστικές ικανότητές τους.

Αναφορικά με τις διαφορές του ελαίου Krill από άλλα ιχθυέλαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει συγκεκριμένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος ( DHA) σε μορφή φωσφολιπιδίων και όχι τριγλυκεριδίων, όπως τα ιχθυέλαια.

Τα EPA και DHA έχουν πολλά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη νευροπροστασία. Τα φωσφολιπίδια απορροφούνται από τον οργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικά απ' ότι τα ωμέγα-3, τα οποία δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λάδι Krill μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση με πολλούς τρόπους, καθιστώντας το υποψήφιο για περαιτέρω προκλινικές και κλινικές μελέτες.

Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ εξελίσσονται αργά και τα συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο στα τελευταία στάδια. Για παράδειγμα, τα κινητικά συμπτώματα εκδηλώνονται στους πάσχοντες από Πάρκινσον, αφού έχει πεθάνει πάνω από το 80% των νευρώνων.

«Οποιαδήποτε λύση που θα επιβραδύνει τη διαδικασία νευροεκφυλισμού θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη τέτοιων νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα [αυτής της μελέτης] είναι ελπιδοφόρα, καθώς προτείνουν μια διατροφική αλλαγή που θα προστατεύσει δυνητικά τους νευρώνες DA από τον εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία», σημειώνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Aging.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved