ΥΓΕΙΑ

Μαύρη γραμμή στο νύχι: Τι μπορεί να σημαίνει & πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Στα νύχια εμφανίζονται συχνά σημάδια, όπως γραμμές και κηλίδες, που είναι ενδεικτικά για προβλήματα βαθιά στο σώμα.

Μαύρη γραμμή στο νύχι: Τι μπορεί να σημαίνει & πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Ένα κοινό σημάδι που προκαλεί ανησυχία σε πολλούς είναι η μαύρη γραμμή που εμφανίζεται κατά μήκος του νυχιού. Μια τέτοια γραμμή άλλοτε είναι «αθώα» και άλλοτε υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αιτίες

- Γραμμοειδής μελανωνυχία

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι μαύρες γραμμές εμφανίζονται κατά μήκος των νυχιών λόγω μιας κατάστασης που είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως γραμμοειδής μελανωνυχία (linear melanonychia). Συμβαίνει όταν τα μελανοκύτταρα παράγουν χρωστικές ουσίες σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη φυσιολογική, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα της επιφάνειας που βρίσκεται κάτω από το νύχι. Η γραμμοειδής μελανωνυχία δεν θεωρείται ανησυχητική και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής.

Οι γραμμές στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται σε 2 έως 5 από τα νύχια των χεριών και όχι σε όλα.

- Ρήξη αιμοφόρου αγγείου

Εξίσου συχνό φαινόμενο είναι να εμφανιστούν γραμμές με σκούρο κόκκινο, καφέ ή και μαύρο χρώμα κάτω από το νύχι λόγω ρήξης κάποιου μικρού αιμοφόρου αγγείου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα λόγω τραυματισμού του νυχιού.

Οι γραμμές συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε μερικές ημέρες καθώς υποχωρεί ο υποκείμενος τραυματισμός.

- Μελάνωμα

Σπανιότερα, οι μαύρες γραμμές στα νύχια υποδεικνύουν μελάνωμα, τη σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Στην περίπτωση αυτή, το μελάνωμα ονομάζεται υπωνύχιο.

Το υπωνύχιο μελάνωμα χαρακτηρίζεται συνήθως από μία γραμμή σε ένα μόνο νύχι. Με το πέρασμα του χρόνου, η γραμμή μπορεί να σκουραίνει ή να γίνεται πιο πλατιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το νύχι πονά ή αιμορραγεί.

- Άλλες αιτίες

Λιγότερο συχνές αιτίες της μελανωνυχίας είναι οι εξής:

- φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χημειοθεραπεία, βήτα αναστολείς)

- λοίμωξη από τον ιό HIV

- σύνδρομο Laugier-Hunziker

- λύκος

- σύνδρομο Peutz-Jeghers

- σκληρόδερμα

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Η εξέταση από τον γιατρό κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση που εμφανίζονται ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια, ιδίως αν συνοδεύονται από πόνο ή αιμορραγία. Επίσης, η αξιολόγηση από τον ειδικό συνιστάται αν το νύχι σταδιακά γίνεται πιο λεπτό, αν σπάει συνεχώς ή αν παρουσιάζει αλλαγές ως προς το σχήμα του.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Σημάδια στο δέρμα και στα νύχια που δείχνουν καρκίνο, διαβήτη, έρπη

Δείτε από τα νύχια σας αν λειτουργεί σωστά η καρδιά σας!

Έξι ασθένειες που φαίνονται στα χέρια