ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο άνθρωπος-φίδι της Ινδίας (pics)

Ο 35χρονος Om Prakash από το χωριό Sarjupura Bachedi της κεντρικής Ινδίας πάσχει από μια σπάνια πάθηση που τον κάνει να αλλάζει δέρμα κάθε 10 μέρες. Για τον λόγο αυτόν οι συντοπίτες του τον αποκαλούν «άνθρωπο-φίδι».

Ο άνθρωπος-φίδι της Ινδίας (pics)

Η πάθησή του, η οποία είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο σαν ερυθροδερμία, έχει σαν αποτέλεσμα να αδυνατεί να περπατήσει, καθώς η τριβή που προκαλείται ακόμη και από την παραμικρή κίνηση κάνει το δέρμα του να ανοίγει και να αιμορραγεί.

Ο νεαρός άντρας πρέπει να ενυδατώνει το δέρμα του κάθε δύο ώρες με νερό και λάδι, ωστόσο δεν έχει τα χρήματα ώστε να αναζητήσει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.

«Το δέρμα μου πονά και είναι μόνιμα ερεθισμένο» αναφέρει ο ίδιος ο Prakash, σύμφωνα με τη Daily Mail. «Θέλω να απαλλαγώ από την πάθησή μου ώστε να μπορέσω να έχω μια φυσιολογική ζωή, να παντρευτώ και να δουλέψω μαζί με τα αδέρφια μου».

«Έχω αυτή την πάθηση από τότε που ήμουν παιδί» λέει ο Prakash. «Έχω έντονη φαγούρα σε όλο μου το σώμα και μερικές φορές τα πόδια μου αιμορραγούν. Επίσης, πονάω και έχω φλεγμονές παντού. Το δέρμα μου είναι τόσο ξηρό που έχει γίνει σκληρό και ξεφλουδίζει. Αλλάζω δέρμα σαν το φίδι κάθε 10 μέρες. Είμαι όμως τυχερός, αφού κανένας δεν με κοροϊδεύει. Παρά το γεγονός ότι το δέρμα μου θυμίζει αυτό του φιδιού, όλοι μου φέρονται ευγενικά. Μου φέρονται σαν να είμαι ξεχωριστός».

Μιλώντας για τον Prakash, ο Rajender Singh Tomar, τοπικός άρχων του χωριού, αναφέρει: «Είναι ένας υπέροχος νέος. Παρά την επίπονη πάθησή του, πάντα χαμογελάει. Ποτέ δεν παραπονιέται σε κανέναν για τα προβλήματά του».

Οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Ινδίας όπου μένει ο Prakash αποφάσισαν να κάνουν την ιστορία του γνωστή στα Μέσα ώστε να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την θεραπεία του.

Τι είναι η ερυθροδερμία

Με τον όρο ερυθροδερμία περιγράφεται το έντονο και εκτεταμένο κοκκίνισμα του δέρματος λόγω φλεγμονής. Το δέρμα είναι επίσης ξηρό και ξεφλουδίζει. Άλλα συνήθη συμπτώματα της ερυθροδερμίας είναι η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας του δέρματος, το πρήξιμο των βλεφάρων, η τριχόπτωση, η σκλήρυνση των νυχιών και το πρήξιμο των λεμφαδένων.

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνή στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου έναν στους 100.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ποσοστό περίπου 30% των περιπτώσεων η ερυθροδερμία θεωρείται άγνωστης αιτιολογίας. Άλλοτε πάλι συνδέεται με παράγοντες κινδύνου όπως το έκζεμα και η ψωρίαση ή αποτελεί σύμπτωμα λεμφώματος/λευχαιμίας ή λοίμωξης από τον ιό HIV.

Συχνές επιπλοκές της πάθησης είναι ο πυρετός, η απορρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, οι λοιμώξεις του δέρματος, η πνευμονία και άλλα προβλήματα υγείας.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ερυθροδερμίας περιλαμβάνει τη νοσηλεία ώστε να παρακολουθείται η επάρκεια υγρών στο σώμα, η κυκλοφορία του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος. Απαιτείται επίσης επαρκής ενυδάτωσης του δέρματος με κρέμες και κομπρέσες. Για την αντιμετώπιση της φαγούρας συνιστάται η λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων.

Η οριστική θεραπεία της ερυθροδερμίας είναι δυνατή σε περίπτωση που διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία που την προκαλεί.

Πηγή: Daily Mail, DermNet New Zealand

Διαβάστε επίσης:

Γιατρός στην Αφρική μοιράζεται τις επιθυμίες των ετοιμοθάνατων παιδιών