ΥΓΕΙΑ

Στοματικό σεξ & καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ο ιός HPV που μεταδίδεται με το στοματικό σεξ συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Στοματικό σεξ & καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Συγκεκριμένα, ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους στους άντρες και καρκίνο στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες. Επίσης, ο ιός προκαλεί καρκίνο του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα και στα δύο φύλα.

Ο ιός HPV, που προκαλεί και τα κονδυλώματα, είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στις ΗΠΑ και, εκτός από το στοματικό σεξ, μεταδίδεται επίσης με το κολπικό και το πρωκτικό σεξ.

hpv

Πιο επιρρεπείς στον καρκίνο λόγω στοματικού σεξ οι άντρες

Σύμφωνα με τον Δρ Ashish Deshmukh, ερευνητή από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, συγκριτικά με τις γυναίκες, οι άντρες διατρέχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνου λόγω του στοματικού σεξ κι αυτό επειδή έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, ο αντρικός οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερο να απαλλαγεί από τον HPV, με αποτέλεσμα ο ιός να «φωλιάζει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

«Υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια που δείχνουν ότι οι άντρες κολλάνε πιο εύκολα από τις γυναίκες λοιμώξεις μέσω της στοματικής οδού, ακόμη κι όταν τα δύο φύλα εφαρμόζουν τις ίδιες σεξουαλικές πρακτικές (π.χ. ίδια συχνότητα στοματικού σεξ)» αναφέρει ο Δρ Deshmukh. «Πέρα από την ευκολία μόλυνσης» προσθέτει ο ερευνητής, «σημαντικό ρόλο παίζει και η ‘επιμονή’ του ιού, καθώς ο ρυθμός εκκαθάρισής του από τον αντρικό οργανισμό είναι χαμηλότερος».

Ποια άλλα ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ

Είναι μύθος ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται μόνο με το κολπικό/πρωκτικό σεξ και όχι με άλλες μορφές σεξουαλικής επαφής όπως το στοματικό σεξ.

Πολλά ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρακτική περιλαμβάνει την άμεση επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων και την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Τα ΣΜΝ στην περίπτωση αυτή μεταδίδονται λόγω της επαφής είτε με τα μολυσμένα σωματικά υγρά είτε με το μολυσμένο δέρμα.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποια ΣΜΝ μεταδίδονται συχνότερα με το στοματικό σεξ.

Πηγή: Mail Online, Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον HPV

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Κονδυλώματα: Πότε χρήζουν επείγουσας ιατρικής επέμβασης;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές αν δεν λάβετε θεραπεία