ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το διατροφικό μυστικό για να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό»

Ο καλός ύπνος, η καθημερινή σωματική άσκηση και η αντιμετώπιση του στρες είναι μερικές καλές στρατηγικές που προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου.

Το διατροφικό μυστικό για να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό»

Φυσικά ρόλο παίζει και η διατροφή, αφού τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τις διάφορες τροφές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν η λειτουργία του θα παραμείνει ομαλή για πολλά χρόνια ή αν θα εμφανίσει πρόωρα σημάδια φθοράς.

Μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Χρόνινγκεν (UMCG) παρουσιάζει μια νέα διατροφική στρατηγική που εξασφαλίζει πιο αργό ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Molecular Neuroscience, δείχνει πως ένας περιορισμός στην πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση λιπαρών μπορεί να βάλει «φρένο» στη γήρανση του εγκεφάλου.

kounoupidi

Εγκέφαλος

Στο πλαίσιο πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια ολιγοθερμιδική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προστατεύει από την ενεργοποίηση των μικρογλοιακών κυττάρων.

Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι δυσλειτουργίες τους έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη προβλημάτων και ασθενειών του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Όπως υπέδειξε η μελέτη, τα μικρογλοιακά κύτταρα παίζουν ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη των νευρώνων (νευρικών κυττάρων) του εγκεφάλου, καθώς και στη μεταβίβαση σημάτων μεταξύ των νευρώνων.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα «επιτηρούν» τη λειτουργία των λειτουργικών ιστών του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος γενικότερα και αντιδρούν σε τυχόν μεταβολές στο περιβάλλον τους. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα μικρογλοιακά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο και σε ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (νόσος του Lou Gehrig).

Ακόμη, είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι με την πάροδο των ετών ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου εμφανίζουν φλεγμονές λόγω της δραστηριότητας των μικρογλοιακών κυττάρων. Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν σαφές μέχρι τώρα είναι κατά πόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή και τον γενικότερο τρόπο ζωής.

pirouni egkefalos

Πρόσληψη θερμίδων

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση μιας διατροφής με μεγάλη και με μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά στους δείκτες φλεγμονής και στη δραστηριότητα των μικρογλοιακών κυττάρων σε ενήλικα (αλλά όχι ηλικιωμένα) ποντίκια και σε ποντίκια μεγάλης ηλικίας.

Τα ποντίκια μεγάλης ηλικίας ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ήταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής της πολύ δραστήρια σωματικά, ενώ η άλλη ακολουθούσε από μικρή ηλικία ολιγοθερμιδική διατροφή.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η διατροφή με λίγα λιπαρά από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να προστατεύσει τον εγκέφαλο των πειραματόζωων από τις επικίνδυνες φλεγμονές, οι επιδράσεις όμως ήταν εξαιρετικά θετικές όταν η διατροφή αυτή συνδυάστηκε με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων.

Η γυμναστική λιγότερο αποτελεσματική από τη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων

Ένα εύρημα που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι ούτε η διατροφή με λίγα λιπαρά σε συνδυασμό με άσκηση έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η γυμναστική είναι περιττή για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία του εγκεφάλου, ωστόσο υπογραμμίζει ότι μάλλον μεγαλύτερη είναι η σημασία του ελέγχου στην πρόσληψη θερμίδων.

Πολλά τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, όπως το κατά πόσο μια διατροφή με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά που υιοθετείται σε μεγάλη ηλικία μπορεί να διορθώσει βλάβες στον εγκέφαλο, το βασικό μήνυμα όμως που προκύπτει από τη μελέτη είναι πως το μέτρο στην πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.

diatrofi egkefalos

Οι 6 τροφές που επιβάλλεται να τρώτε όσο μεγαλώνετε

Η σημασία της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη όσο περνούν τα χρόνια. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί σωστά και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;

Η απάντηση στην gallery που ακολουθεί!

Δείτε κι αυτό:

Δίαιτα MIND: Τι περιλαμβάνει η δίαιτα που προλαμβάνει άνοια και Αλτσχάιμερ

Οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο (pics)

Ο χυμός παντζάρι κρατά τον εγκέφαλο νέο!