ΥΓΕΙΑ

Έξι «αθώες» συνήθειες που καταστρέφουν τα νεφρά σας

Προστατεύστε τα πολύτιμα «φίλτρα» του οργανισμού σας!

Έξι «αθώες» συνήθειες που καταστρέφουν τα νεφρά σας

Τα νεφρά, τα δύο μικρά όργανα με σχήμα φασολιού που βρίσκονται στην κοιλιακή κοιλότητα και προστατεύονται από τα οστά του θώρακα, έχουν ως κύρια λειτουργία το φιλτράρισμα και την απομάκρυνση περιττών ουσιών και υγρών από το σώμα. Περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας αίματος που φεύγει από την καρδιά περνά από τα νεφρά και φιλτράρεται πριν μεταφερθεί στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος.

Τα νεφρά είναι δύο πολύ δραστήρια «χημικά εργοστάσια» που επίσης ρυθμίζουν τα επίπεδα νατρίου, καλίου και άλλων ουσιών στο σώμα, παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων, συμβάλλουν στην παραγωγή της ενεργής μορφής της βιταμίνης D ώστε να παραμένουν δυνατά τα οστά και ελέγχουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μια δυσλειτουργία των νεφρών έχει ευρύ φάσμα επιπλοκών για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φροντίστε λοιπόν να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Μια καλή αρχή είναι να κόψετε τις παρακάτω κακές συνήθειες που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τα νεφρά.

Πηγή: National Kidney Foundation, Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Πέτρες στα νεφρά: Οι 5 «χρυσοί κανόνες» πρόληψης

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Τα 8 συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών μέσα από εικόνες

Απαντήστε σε 8 ερωτήσεις για να δείτε αν τα νεφρά σας κινδυνεύουν

Οι 6 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας