ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 6 τροφές που χρειάζεστε για να αναπληρώσετε ηλεκτρολύτες (pics)

Μετά από μια κουραστική προπόνηση επιβάλλεται να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν μέσω του ιδρώτα.

Οι 6 τροφές που χρειάζεστε για να αναπληρώσετε ηλεκτρολύτες (pics)

Εκτός από τα αθλητικά ποτά, αυτό μπορείτε να το πετύχετε και με τις κατάλληλες τροφές.

Τι είναι ακριβώς οι ηλεκτρολύτες;

Με λίγα λόγια, ηλεκτρολύτες ονομάζονται τα ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα –π.χ. νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου– που συμβάλλουν σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες, όπως η μυϊκή και νευρική λειτουργία και ο έλεγχος της διαθεσιμότητας υγρών στο σώμα.

Εάν γυμνάζεστε τακτικά για 60 ή 90 λεπτά, χάνεται από το σώμα σας σημαντικό φορτίο ηλεκτρολυτών, τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώσετε για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες. Επειδή μια βασική λειτουργία των ηλεκτρολυτών είναι να διευκολύνουν τις μυϊκές συσπάσεις, η απώλειά τους συχνά συνεπάγεται την εκδήλωση κράμπας σε κάποιο σημείο του σώματος, συνηθέστερα στα πόδια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν και συμπτώματα όπως η κόπωση, η ναυτία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, καθώς και μεταβολές στην αρτηριακή πίεση.

Διατροφή για αναπλήρωση ηλεκτρολυτών

Ηλεκτρολύτες σε μεγάλη συγκέντρωση μπορείτε να βρείτε στα αθλητικά ποτά. Ωστόσο, μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή μπορεί να σας εξασφαλίσει επάρκεια ηλεκτρολυτών χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε αθλητικά ποτά ή άλλα σκευάσματα.

Στην παρακάτω gallery θα δείτε 6 τροφές που είναι ιδανικές για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν με τη γυμναστική.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε όταν κάνετε γυμναστική

Μέχρι πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις με τη γυμναστική;

Μπορώ να φάω πριν τη γυμναστική; Οι συστάσεις των ειδικών