ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Sjogren: 7 συμπτώματα του αυτοάνοσου μέσα από φωτογραφίες

Μήπως για τα κουρασμένα μάτια και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας δεν φταίει η πολλή δουλειά;

Σύνδρομο Sjogren: 7 συμπτώματα του αυτοάνοσου μέσα από φωτογραφίες

Η ξηροφθαλμία, η ξηροστομία και το επίμονο αίσθημα κόπωσης είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο Sjogren, ένα συχνό αλλά εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύ κοινό αυτοάνοσο νόσημα.

Τι είναι το σύνδρομο Sjogren

Το σύνδρομο Sjogren –προφέρεται Σιόγκρεν– είναι αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή οφείλεται σε μη φυσιολογική αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιείς ιστούς το σώματος. Στο συγκεκριμένο σύνδρομο το ανοσοποιητικό επιτίθεται κυρίως στους αδένες που παράγουν τα δάκρυα και το σάλιο (δακρυϊκοί και σιελογόνοι αντίστοιχα), προκαλώντας φλεγμονή. Το σύνδρομο μπορεί να προσβάλλει και άλλους αδένες του σώματος ή να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, το συκώτι ή τα νεφρά.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά. Θεωρείται ότι τα γονίδια (κληρονομικότητα) εξηγούν την ευπάθεια απέναντι στη νόσο και πως κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας (π.χ. ιός, βακτήριο) πυροδοτεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού και κατ’ επέκταση την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Αν και το σύνδρομο Sjogren είναι το δεύτερο συχνότερο αυτοάνοσο νόσημα μετά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεν είναι ευρέως γνωστό και συχνά δεν διαγιγνώσκεται σωστά. Δεδομένου βέβαια ότι προκαλεί έναν παράδοξο συνδυασμό συμπτωμάτων, εύλογα μπορεί να καθυστερήσει είτε ο ασθενής είτε ο γιατρός να τα αποκωδικοποιήσει σωστά ώστε να τα αποδώσει στο Sjogren.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε μέσα από φωτογραφίες τα 7 βασικότερα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο Sjogren.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Τα 9 αυτοάνοσα νοσήματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο που ταλαιπωρεί την Τζίτζι Χαντίντ

Αυτοάνοσα στους άνδρες: Γιατί είναι καλύτερα προστατευμένοι

Λύκος: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

Αυτοάνοσα νοσήματα: 6 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν (φωτογραφίες)