ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πάρκινσον: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο!

Μπορεί μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή να προστατεύσει από το Πάρκινσον;

Πάρκινσον: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο!

Η απάντηση φαίνεται πως είναι καταφατική, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία!

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Scientific Reports, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παρβαλβουµίνη είναι αυτή που δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης της εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος.

frontida

Τακτική κατανάλωση ψαριού = ενισχυμένη προστασία από το Πάρκινσον

Στόχος των ερευνητών από το σουηδικό πανεπιστήμιο ήταν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και της μακροπρόθεσμης νευρολογικής υγείας.

Μέχρι σήμερα, τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από την κατανάλωση ψαριού αποδίδονταν στα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά που παρέχει, ωστόσο τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η παρβαλβουµίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά είδη ψαριών, αποτρέπει τον σχηματισμό βλαβερών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Πάρκινσον.

Ως «αποτύπωμα» του Πάρκινσον στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα συνουκλεΐνη, η οποία έχει πάρει γι’ αυτόν τον λόγο το προσωνύμιο «πρωτεΐνη του Πάρκινσον».

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές μέσα από τη μελέτη τους είναι ότι η παρβαλβουµίνη σχηματίζει συμπλέγματα που προσκολλώνται στην άλφα συνουκλεΐνη και την «περισυλλέγουν», αποτρέποντας τη συσσώρευσή της στον εγκέφαλο.

«Η παρβαλβουµίνη συγκεντρώνει την πρωτεΐνη του Πάρκινσον κι έτσι δεν της επιτρέπει να συσσωρευτεί και να σχηματίσει επικίνδυνα συμπλέγματα» εξηγεί η Pernilla Wittung-Stafshede, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα ορισμένων ψαριών σε παρβαλβουµίνη είναι τεράστια, μια αύξηση της ποσότητας ψαριού στη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια πολύ απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα πλούσια σε παρβαλβουµίνη είναι ψάρια όπως η ρέγγα, ο μπακαλιάρος, ο κυπρίνος, ο σολομός και το λυθρίνι.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το Πάρκινσον

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε 10 χαρακτηριστικά συμπτώματα του Πάρκινσον που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Πάρκινσον, εμφανίζονται στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, καθένα από αυτά τα συμπτώματα μεμονωμένα δεν υποδεικνύει απαραίτητα Πάρκινσον, ωστόσο αν συνυπάρχουν αρκετά από αυτά συνιστάται η επίσκεψη στον ειδικό για αναλυτικότερη αξιολόγηση.

Δείτε κι αυτό:

Η έντονη σωματική άσκηση «φρενάρει» την επιδείνωση του Πάρκινσον

Πάρκινσον: Ακόμη και μία μόνο διάσειση στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο

Νόσος Πάρκινσον: Ωφελεί τελικά ο καφές;

Πάρκινσον: Μια ένδειξη «κρύβεται» στη σεξουαλική ζωή του άντρα