ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά (εικόνες)

Τα καλά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά.

Οι τροφές με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά (εικόνες)

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, στα οποία ανήκει το ελαιόλαδο, προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη. Έχει βρεθεί επίσης ότι προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου.

Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, με διαφορετικές δράσεις το καθένα, τα οποία είναι άκρως απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.

Τα ω-3 περιέχονται σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (στα καρύδια και στα αμύγδαλα), στο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα, αντράκλα), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί).

Τα ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και σε φυτικά σπορέλαια (όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο).

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία.

Τα ω-3 συμβάλλουν κυρίως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να δρουν προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, συντελούν στη μείωση της ολικής και «κακής» χοληστερίνης.

Στις παρακάτω φωτογραφίες δείτε τις τροφές με τα περισσότερα καλά λιπαρά.

Πηγή: WebMD

Διαβάστε επίσης:

Οι 15 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν είστε πάνω από 40 (εικόνες)

Ποιοι είναι οι 5 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Οι 16 απόλυτες «υπερτροφές» για τις γυναίκες (εικόνες)