ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σημάδια που δείχνουν ότι λείπουν «καλά» λιπαρά από τη διατροφή σας (εικόνες)

Μέχρι πρότινος τα λιπαρά είχαν «δαιμονοποιηθεί» στις συνειδήσεις όχι μόνο των απλών ανθρώπων αλλά και των ίδιων των επιστημόνων.

Σημάδια που δείχνουν ότι λείπουν «καλά» λιπαρά από τη διατροφή σας (εικόνες)

Ωστόσο, γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές μέσα από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα ότι τα λιπαρά και συγκεκριμένα τα καλής ποιότητας λιπαρά είναι εξαιρετικά υγιεινά και απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Όταν μιλάμε για καλά λιπαρά, αναφερόμαστε κυρίως σε δύο κατηγορίες θρεπτικών συστατικών: τα μονοκακόρεστα (MUFAs) και τα πολυακόρεστα (PUFAs) λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη ρύθμιση της ολικής ποσότητας χοληστερόλης που υπάρχει στο αίμα και αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη. Επίσης, βοηθούν στη μείωση του επικίνδυνου λίπους στην κοιλιά, το οποίο συνδέεται με τα μεταβολικά νοσήματα και τον διαβήτη. Από την άλλη, τα πολυακόρεστα λιπαρά, στα οποία ανήκουν και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ρυθμίζουν τις φλεγμονές στο σώμα και παίζουν ρόλο σε ποικίλες πτυχές της υγείας, από τη λειτουργία της καρδιάς έως την ψυχική διάθεση.

Αυτές οι δύο κατηγορίες ωφέλιμων λιπαρών είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και την ευεξία. Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε περισσότερα στη διατροφή σας; Δείτε μερικά σημάδια μέσα από φωτογραφίες στην παρακάτω gallery.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπαρά: Η ιδανική κατανομή για εύκολη απώλεια κιλών

Διατροφή & καρκίνος: Ποια λιπαρά έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση

Καλά λιπαρά: Ποια είναι & πού θα τα βρείτε