ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι 10 πιο αλλόκοτες φοβίες μέσα από φωτογραφίες

Όλοι φοβόμαστε κάτι σε αυτή τη ζωή, είτε είναι ο… οδοντίατρος είτε τα έντομα είτε το σκοτάδι.

Οι 10 πιο αλλόκοτες φοβίες μέσα από φωτογραφίες

Ωστόσο, στον τομέα της ψυχολογίας είναι σαφής η διάκριση μεταξύ φόβου και φοβίας, καθώς η φοβία είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο και συνεπάγεται σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση για το άτομο.

Τι είναι οι φοβίες

«Ως φοβία ορίζεται ο επίμονος φόβος ή η αποφυγή ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος» εξηγεί η Kate Wolitzky-Taylor, κλινική ψυχολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο για το Άγχος και την Κατάθλιψη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Το ερέθισμα μπορεί να είναι ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση –για παράδειγμα οι μέλισσες ή τα ύψη. Επιπλέον, ο φόβος που νιώθει το άτομο του προκαλεί μεγάλη δυσφορία ή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο εμπόδιο στην καθημερινότητά του» προσθέτει η ειδικός.

Όσο για τις αιτίες που εκδηλώνονται οι φοβίες, η Wolitzky-Taylor αναφέρει ότι εν μέρει παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, καθώς έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα γονίδια που προδιαθέτουν απέναντι στις αγχώδεις διαταραχές, στις οποίες κατατάσσονται και οι φοβίες. Ακόμη όμως κι αν ένα άτομο δεν διαθέτει στο DNA του αυτά τα γονίδια, μπορεί να «εκπαιδευτεί» να εκδηλώσει κάποιες φοβίες, για παράδειγμα εάν οι γονείς του του «έμαθαν» να φοβάται τις αράχνες. Η φοβία είναι ακόμη πιο πιθανή αν αυτή η «εκπαίδευση» συνδυάζεται και με αρνητικές εμπειρίες που συνδέονται με το συγκεκριμένο ερέθισμα.

Αν και κάποιες φοβίες, όπως η αραχνοφοβία, η κλειστοφοβία, η υψοφοβία και η αγοραφοβία, είναι αρκετά κοινές, άλλες είναι αρκετά σπάνιες και πολύ –μα πολύ!– παράξενες.

Δέκα από αυτές μπορείτε να δείτε μέσα από φωτογραφίες στην παρακάτω gallery.

Πηγή: prevention.com