ΥΓΕΙΑ

Οι 8 συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι (pics)

Το συκώτι είναι ένα από τα σημαντικότερα βοηθητικά όργανα του πεπτικού συστήματος. Βρίσκεται ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα, ακριβώς δίπλα στον σπλήνα και επάνω από το στομάχι και τη χοληδόχο κύστη.

Οι 8 συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι (pics)

Το όργανο αυτό, με βάρος περίπου 1,5 κιλό, αποτελεί τη βασικότερη «μονάδα επεξεργασίας» του ανθρώπινου σώματος. Οι περισσότερες από τις ουσίες που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό περνούν από το συκώτι ώστε να «φιλτραριστούν».

Οι βιολογικές διεργασίες στις οποίες εμπλέκεται το συκώτι ξεπερνούν τις 500 συνολικά. Οι κυριότερες από αυτές είναι η παραγωγή της χολής, του υγρού που διευκολύνει την πέψη των λιπαρών, ο καθαρισμός του αίματος, η απομάκρυνση των τοξινών, η μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε αξιοποιήσιμη ενέργεια και η αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων.

Για να επιτελέσει όμως αυτό το θαυμαστό όργανο τον ρόλο του, οφείλετε να το φροντίζετε και να το προστατεύετε. Για να το πετύχετε, μια καλή αρχή είναι να κόψετε κακές συνήθειες που το βλάπτουν και τις οποίες ίσως έχετε υιοθετήσει.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery, μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι κυριότερες συνήθεις που καταστρέφουν το συκώτι.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι (εικόνες)

Το μπαχαρικό που «θωρακίζει» το συκώτι

Οι τροφές που προλαμβάνουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι

Κόκκινο κρέας: Πότε γίνεται επικίνδυνο για το συκώτι