ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Ποια τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές βρίσκονται

Κι όμως, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες «κακοί»…

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Ποια τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές βρίσκονται

Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και η διατροφή των περισσότερων ανθρώπων βασίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτούς παρά στις πρωτεΐνες ή στα λιπαρά.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει «κακή φήμη» λόγω της συμβολής τους στην αύξηση του βάρους και σε μεγάλο φάσμα ασθενειών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιβλαβείς για την υγεία είναι οι κακής ποιότητας απλοί ή επεξεργασμένοι υδατάνθρακες –όπως αυτοί που βρίσκονται στα γλυκά, στα λευκά ζυμαρικά και στο λευκό ψωμί, καθώς και στο πρόχειρο φαγητό.

Υπάρχουν όμως και οι «καλοί» σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από μεγάλες αλυσίδες μορίων σακχάρων και διασπώνται στον οργανισμό με πολύ πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της πείνας.

Οι δύο τύποι ωφέλιμων σύνθετων υδατανθράκων είναι οι φυτικές ίνες και το άμυλο. Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε μερικές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Υδατάνθρακες: Οι 12 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (pics)

Υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπαρά: Η ιδανική κατανομή για εύκολη απώλεια κιλών

Υδατάνθρακες: Σε ποια ποσότητα παρατείνουν τη ζωή