ΥΓΕΙΑ

Φραγμένες αρτηρίες: Έξι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε (pics)

Η απόφραξη των αρτηριών είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών και άλλων ουσιών, όπως η χοληστερόλη, στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους.

Φραγμένες αρτηρίες: Έξι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε (pics)

Αυτή η πλάκα, όπως ονομάζεται, που συσσωρεύεται στις αρτηρίες αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, καθώς και για άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.

Η απόφραξη των αρτηριών μπορεί να παραμείνει «αθόρυβη» για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες. Όταν όμως η πλάκα αυξηθεί αρκετά, ο ελεύθερος χώρος μέσα στην αρτηρία μικραίνει υπερβολικά κι έτσι δεν μπορεί να τη διαπεράσει αρκετό αίμα.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει από μια φραγμένη αρτηρία είναι να αποσπαστεί ένα τμήμα πλάκας και στη συνέχεια να σχηματιστεί γύρω από αυτό θρόμβος. Αποτέλεσμα είναι ο θρόμβος να αποκόπτει εντελώς τη ροή αίματος στην αρτηρία και να προκαλείται έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν φραγμένες αρτηρίες έως ότου αρχίσουν να εκδηλώνουν ανησυχητικά συμπτώματα. Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

Πηγή: British Heart Foundation, Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Με ποιες τροφές θα «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας (εικόνες)

Καφές: Σε ποια ποσότητα προλαμβάνει την απόφραξη των αρτηριών

Μήπως έχετε φραγμένες αρτηρίες; Κάντε το τεστ με το μαξιλάρι!