ΥΓΕΙΑ

Ορμόνες: 4 φυσικοί τρόποι εξισορρόπησης για τη βελτίωση της διάθεσης (pics)

Οι αλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν τη ζωή αλλά και τις σχέσεις του ατόμου με τους άλλους.

Ορμόνες: 4 φυσικοί τρόποι εξισορρόπησης για τη βελτίωση της διάθεσης (pics)

Το πώς αισθάνεται κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι όμως πιθανό να έχει κακή διάθεση ή νεύρα χωρίς προφανή λόγο.

Το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και ένας σημαντικός λόγος είναι οι ορμόνες, και συγκεκριμένα η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και τα οιστρογόνα.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και τα χαμηλά επίπεδά της εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η σεροτονίνη προκαλεί αισθήματα χαράς, ηρεμίας και ινακοποίησης, ενώ αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι το 80% παράγεται στο έντερο.

Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο - εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

Η προγεστερόνη δεν αφορά μόνο τη γονιμότητα, αλλά αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα καταπολέμησης του άγχους και της κατάθλιψης. Έχει επίσης διουρητική δράση και συμβάλλει στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών. Η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάθλιψη, το φούσκωμα είναι όλες οι πρόσθετες συνέπειες των μειωμένων επιπέδων προγεστερόνης που έρχονται μαζί με την εμμηνόπαυση.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε φυσικούς τρόπους αύξησης των ορμονών και τόνωσης της διάθεσης:

Πηγή: foodmatters.com

Διαβάστε επίσης:

Τα 12 σημάδια που δείχνουν ορμονική διαταραχή (εικόνες)

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με γυμναστική

Επτά σημάδια ορμονικής δυσλειτουργίας λόγω διαβήτη ή θυρεοειδή