ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη K: Σε ποιες τροφές θα βρείτε τη βιταμίνη που «αγαπάει» την καρδιά και τα οστά (pics)

Ο όρος «βιταμίνη Κ» αναφέρεται σε μία ομάδα λιποδιαλυτών ουσιών με παρόμοια χημική δομή, που ανήκουν στην κατηγορία των ναφθοκινονών και διακρίνονται στη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τις μενακινόνες (βιταμίνες Κ2).

Βιταμίνη K: Σε ποιες τροφές θα βρείτε τη βιταμίνη που «αγαπάει» την καρδιά και τα οστά (pics)

Η βιταμίνη Κ1 παράγεται από τα ανώτερα φυτά και τα φύκη, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.ά.).

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή παραγόντων που συντίθενται στο ήπαρ και εμπλέκονται στον παραπάνω μηχανισμό.

Η έλλειψη βιταμίνης Κ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγιών. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Κ είναι το εύκολο μελάνιασμα, οι συχνές ρινορραγίες, η αιμορραγία των ούλων, η βαριά εμμηνορρυσία, και η παρουσία αίματος στα ούρα και/ή τα κόπρανα.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη και για τη σωστή λειτουργία πρωτεϊνών που συντίθεται σε άλλους ιστούς, όπως η οστεοκαλσίνη (συντίθεται στους οστεοβλάστες) και η MGP (συντίθεται στο χόνδρο και τα τοιχώματα των αγγείων), οι οποίες εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Η οστεοκαλσίνη είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά, ενώ η βασική λειτουργία της MGP είναι να εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της καρδιάς.

Δείτε σε ποιες τροφές θα τη βρείτε:

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη Κ2: Πού βρίσκεται και γιατί πρέπει να τη συνδυάζετε με τη βιταμίνη D

Υγεία οστών: Τα 5 απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να προλάβετε την οστεοπόρωση

Η μαγική βιταμίνη Κ, ανώτερη & μεγαλύτερη ανακάλυψη από την βιταμίνη D