ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

SALUS INDEX AWARDS 2018: Τα βραβεία της φαρμακευτικής αγοράς και η σκιά του clawback

Μία ακόμα διάκριση για τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Η ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα Υγεία – Φάρμακο – Ομορφιά «SALUS INDEX AWARDS 2018» που διοργανώνει ο εκδοτικός οργανισμός NEW TIMES PUBLISHING, τίμησε τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την υψηλότερη κερδοφορία, τις περισσότερες προλήψεις στο διάστημα 2016-2017, τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα και σχέδια καινοτομίας, καθώς και τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια το 2015-2016.

SALUS INDEX AWARDS 2018: Τα βραβεία της φαρμακευτικής αγοράς και η σκιά του clawback

Οι βραβεύσεις προέκυψαν μετά από έρευνα βασισμένη στα στοιχεία 300 και πλέον επιχειρήσεων. Η απονομή των βραβείων έγινε την Πέμπτη (01/11/2018) σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «King George Athens Hotel», κατά την οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και ο φερώνυμος ετήσιος οδηγός.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε από τους οικοδεσπότες των SALUS INDEX AWARDS 2018, αλλά και από τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς και βραβευόμενους, αναφορικά με τις συνθήκες που διαμορφώνει στον κλάδο η πολιτική φαρμάκου που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μία ημέρα πριν, ήταν η συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κατά την οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα προβλήματα και οι προτάσεις της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, και επηρέασε σαφώς τη συζήτηση.

Στα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές σε rebate και clawback, καθώς και στον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Σπύρος Κτενάς. Το μήνυμα που έστειλε προς την πολιτεία ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, είναι ότι ο κλάδος έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όμως δεν μπορεί να καταβάλλει το τίμημα της κοινωνικής πολιτικής που δεν μπορεί το κράτος να καλύψει.

Στη στρεβλή πολιτική υγείας που ακολουθήθηκε τα χρόνια των μνημονίων αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος. Από το 2011 έως το 2015 ο πληθυσμός της χώρας μας έχασε 3,5 χρόνια υγιούς επιβίωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Δημογραφικός μαρασμός και Μνημόνια».

Η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε τιμήθηκε για μία ακόμη χρονιά από το θεσμό των SALUS INDEX AWARDS. Στη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, αναφέρθηκε και η Διευθύντρια Ποιότητας της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, Γεωργία Βέρδη, παραλαμβάνοντας το βραβείο για την εταιρεία εκ μέρους της οικογένειας Γιαννακόπουλου. «Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική διάκριση, είναι σημαντικό για εμάς να αναγνωρίζεται για άλλη μία χρονιά η προσπάθεια που κάνουμε ως ΒΙΑΝΕΞ, να είμαστε στην κορυφή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου. Γιατί, θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Το δυσμενές περιβάλλον διαμορφώνει η χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη, που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά σε rebate και clawback. Παρόλα αυτά, εμείς διανύουμε 100 χρόνια δράσης και επιτυχίας. Διατηρούμε τα τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια που έχουμε και συνεχώς τα εξοπλίζουμε. Όλο το προσωπικό προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επιτυχία της εταιρείας. Είμαστε 1.100 άτομα και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια προσλάβαμε και περίπου 100 άτομα ακόμα. Συνεχίζουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε 35 χώρες. Τα τελευταία δύο χρόνια επενδύσαμε 10 εκατ. ευρώ σε καινούριες τεχνολογίες, ειδικά για το φάρμακο και για την παραγωγή και είμαστε έτοιμοι για τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις που έχουν θεσπιστεί για όλους τους παραγωγούς, για το project serialization. Ελπίζουμε, του χρόνου που θα είμαστε πάλι όλοι μαζί σε αυτή την αίθουσα, ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη για όλους» ανέφερε η κ. Βέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, τα SALUS INDEX AWARDS απένειμαν ένα κοινωνικό βραβείο στην Ομοσπονδία Ρευματοπαθών ΡΕΥΜΑΖΗΝ.

Συνολικά, οι εταιρείες που βραβεύθηκαν είναι: ΒΙΑΝΕΞ, Boehringer Ingelheim, Janssen Ελλάδος, ELPEN, Menarini Hellas, Merck, Uni-pharma, Genesis Pharma, Εθνική Ασφαλιστική, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Affidea Ελλάδος, ANABIOSIS, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Roche Hellas, DEMO, Power Health, ΙΑΣΩ, Libytec, Medochemie Ελλάς, ALCON, ΠΡΟΦΑΡΜ, SANOFI, Sarantis, Adelco, Novartis, Anfarm, Beiersdorf, Bristol-Myers Squibb, GAP.

*Φωτογραφίες: Βαγγέλης Στόλης, Βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

Πηγή: Newsbomb.gr