ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 20 κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να αποφύγετε το κρέας (φωτογραφίες)

Βαρεθήκατε το αυγό και το κοτόπουλο; Υπάρχουν δεκάδες ακόμη επιλογές για να πάρετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας και μάλιστα πολλές από αυτές είναι φυτικές και εξαιρετικά θρεπτικές.

Οι 20 κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να αποφύγετε το κρέας (φωτογραφίες)

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικό δομικό συστατικό κάθε κυττάρου του σώματος. Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται πρωτίστως από πρωτεΐνες, ενώ ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί επίσης για να δημιουργεί και να αναπλάθει τους ιστούς. Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση ενζύμων, ορμονών και άλλων χημικών ουσιών και εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οστών, των μυών, των χόνδρων, του δέρματος και του αίματος.

Μαζί με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες συνθέτουν την ομάδα των λεγόμενων μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή συστατικών που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, μικροθρεπτικά συστατικά ονομάζονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς χρειαζόμαστε μόνο μικρές ποσότητες από αυτά.

Επειδή οι πρωτεΐνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα –σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες– χρειαζόμαστε καθημερινό «ανεφοδιασμό» μέσω της διατροφής μας.

Για να πάρετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών –0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους– μπορείτε να συνδυάσετε κλασικές επιλογές όπως το αυγό, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι με τα παρακάτω προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Πρωτεΐνη και αύξηση μυϊκής δύναμης: Ο σωστός τρόπος πρόσληψης

Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Ποιοι πρέπει να την ακολουθούν

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2