ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος καρκίνου: Μια φέτα μπέικον αρκεί! (pics)

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να εκτοξεύσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Κίνδυνος καρκίνου: Μια φέτα μπέικον αρκεί! (pics)

Αυτό συμπεραίνει μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η οποία διαπιστώνει πως ακόμη και μια λεπτή φέτα μπέικον ή ένα μόνο αρνίσιο παϊδάκι την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου έως και 20%!

Οι ερευνητές ανέλυαν επί 6 χρόνια δεδομένα για περίιπου μισό εκατομμύριο εθελοντές, από τους οποίους περίπου 2.600 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Epidemiology, όσοι έτρωγαν 76 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα είχαν τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν 21 γραμμάρια. Ακόμη και σε αυτή τη μικρή ποσότητα όμως, ο κίνδυνος υπάρχει.

Δείτε στην gallery στο τέλος του άρθρου τις 13 τροφές που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες θεωρούσαν ως ημερήσιο «όριο ασφαλείας» τα 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος.

Σύμφωνα με την βρετανική οργάνωση Cancer Research UK, 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και τον περιορισμό του επεξεργασμένου κρεάτος.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα βρίσκονται - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - στην κορυφή της λίστας με τις πιο καρκινογόνες τροφές.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας προτείνει καθημερινή κατάναλωση 70 γραμμαρίων κόκκινου (μη επεξεργασμένου) κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη και τη διατροφική του αξία (σίδηρος, πρωτεΐνες).

Πηγή: Independent

Δείτε στην gallery στο τέλος του άρθρου τις 13 τροφές που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κόκκινο κρέας επιτρέπεται να τρώμε την εβδομάδα;

Κόκκινο κρέας: Τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης

Νέο «καμπανάκι» για τα αλλαντικά από τους επιστήμονες – Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία