ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Και όμως, μπορούμε να περάσουμε το γονίδιο του "fast food" στα παιδιά μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια διατροφή που περιστρέφεται γύρω από το έτοιμο φαγητό (fast food) τους παχαίνει πολύ και κάνει ακόμα περισσότερο κακό στην υγεία τους, καθώς ανεβάζει στα ύψη την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη. Επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Και όμως, μπορούμε να περάσουμε το γονίδιο του "fast food" στα παιδιά μας

Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition έρχεται να προσθέσει ακόμα έναν λόγο στην... λίστα με εκείνους για να αποφεύγουμε το fast food. Αυτός είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε τέτοιας κακής ποιότητας τροφές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να "περάσουν" στα παιδιά τους την ίδια τάση προς την υπερβολική κατανάλωση fast food.

Οι ερευνητές έβαλαν ποντίκια να ακολουθήσουν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Βρήκαν ότι οι απόγονοι αυτών των ποντικών είχαν υψηλότερη ευαισθησία σε ορισμένες λοιμώξεις και αυτοάνοσες ασθένειες, ενώ είχαν και υψηλότερο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών σε σύγκριση με ποντίκια των οποίων οι γονείς ακολουθούσαν μια κανονική διατροφή.

"Τα ποντίκια που είχαν αυτό τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών δεν έτρωγαν καθόλου τροφή κακής ποιότητας. Μόνο οι γονείς τους κατανάλωναν γεύματα με πολλά λιπαρά", διευκρινίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ian Myles. Και διευκρίνισε ότι ακόμα και αυτοί γονείς που έτρωγαν πολύ λιπαρά φαγητά, δεν το έκαναν σε μεγάλες ποσότητες. Η μόνη παράμετρος που επηρέασε την υγεία των απογόνων τους ήταν η κακή ποιότητα της διατροφής τους και όχι η ποσότητα που κατανάλωναν.

Διαβάστε επίσης:

Μάθετε με ένα "κλικ" πόσες θερμίδες χρειάζεστε για να μην παχύνετε (online calculator)

Ποιες τροφές να αποφεύγετε για να μην έχετε "φούσκωμα" στην κοιλιά

Τρία μυστικά για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας

Τι κρύβεται, πραγματικά, πίσω από τις λιγούρες;