ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ολιγοθερμιδικά Γλυκαντικά: Νέα μελέτη ενισχύει τον ρόλο τους - Ναι και στους διαβητικούς

Μια νέα μελέτη ενισχύει το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γλυκαντικές ύλες με ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς και όταν καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ολιγοθερμιδικά Γλυκαντικά: Νέα μελέτη ενισχύει τον ρόλο τους - Ναι και στους διαβητικούς

Εργαλεία για τη διαχείριση του βάρους

Η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών είναι ασφαλής, όπως επιβεβαιώνεται από πλήθος μελετών εδώ και έναν αιώνα που τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται, υποκείμενα σε αυστηρούς ελέγχους. Τα πιο επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους δεν συνδέεται με την εμφάνιση μη μεταδοτικών ασθενειών, ενώ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πλεονάζοντος βάρους.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του επιστημονικού άρθρου «Ολιγοθερμιδικά Γλυκαντικά: Μύθοι και Πραγματικότητα» (πρωτότυπος τίτλος: "Low- and no-calorie sweeteners: myths and realities"), που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο περιοδικό Nutrición Hospitalaria και εξετάζει συστηματικά μελέτες που διεξάγονται σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Όπως επιβεβαιώνει η Δρ Pilar Riobó της Υπηρεσίας Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Fundación Jiménez Díaz, και συγγραφέας της μελέτης: «Τα τρόφιμα και τα ποτά στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στη διατήρηση υγιούς βάρους αλλά και στην απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επιδίδονται σε κάποιας μορφής σωματική άσκηση, και, το σημαντικότερο, δεν προσλαμβάνουν επιπλέον θερμίδες για να αντισταθμίσουν αυτά τα τρόφιμα».

Μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης μη αλκοολούχων ποτών που περιείχαν αυτούς τους τύπους γλυκαντικών με την κατανάλωση νερού σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έδειξε ότι, μετά από 12 εβδομάδες, η μείωση του βάρους ήταν υψηλότερη στην πρώτη ομάδα παρά σε όσους έπιναν μόνο νερό. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η πρώτη ομάδα κατάφερε να μειώσει το υποκειμενικό αίσθημα του προκαλούμενου από την πείνα άγχους, αποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους ποτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για τη μείωση του βάρους.

Σύμμαχοι στο μεταβολικό έλεγχο των πασχόντων από διαβήτη

Πέραν των παραπάνω, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα πρόσθετο εργαλείο στη διαιτητική αγωγή των ατόμων με διαβήτη για τον έλεγχο του μεταβολισμού τους, αφού χάρις σε αυτά δεν χρειάζεται να στερούνται τη γλυκιά γεύση.

Όπως εξηγεί στο άρθρο της η εμπειρογνώμονας: «Τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν μόνο αποδείξει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά και ότι συνιστούν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για την παρακολούθηση του μεταβολισμού των πασχόντων από διαβήτη».

Τέλος, η ειδικός καταλήγει ότι «χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την προώθηση καταναλωτικών συνηθειών που βασίζονται στην υγιεινή διατροφή, της σωματικής άσκησης και της εκπαίδευσης των καταναλωτών βάσει επιστημονικών στοιχείων».

Διαβάστε ακόμη:

Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβουν οι χυμοί φρούτων

Εσείς ξέρετε πόσες θερμίδες έχει το ποτό σας...

Πώς εξηγείται η έντονη εποχιακή επιθυμία για γλυκό

Εσείς γνωρίζετε την αόρατη πείνα;