ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι γυναίκες -ειδικά οι νέες- πρέπει να τρώνε τακτικά ψάρια

Τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών είναι γνωστά, καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Γιατί οι γυναίκες -ειδικά οι νέες- πρέπει να τρώνε τακτικά ψάρια

Ειδικά οι νέες γυναίκες όμως έχουν επιπλέον λόγους για να τρώνε συστηματικά λιπαρά ψάρια, καθώς διατρέχουν κατά... 90% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης, η οποία υποδηλώνει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών όπως ο σολομός, του σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορεί να κάνουν θαύματα για την μελλοντική υγεία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 49.000 κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 15 έως 49 ετών, από τη Δανία.

Οι ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους.

Στη διάρκεια της μελέτης, 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και οι πέντε τελικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.

Οι επίσημες συστάσεις για υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

Αν και οι γυναίκες είναι εν πολλοίς προστατευμένες από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χάρη στην ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν από αυτά όσο και οι άντρες – και μάλιστα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας τους απ' ό,τι οι άντρες.

Στην πραγματικότητα, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό κοστίζουν ετησίως τη ζωή πολύ περισσότερων γυναικών απ' ό,τι ο καρκίνος του μαστού, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον κίνδυνο αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Με αυτή τη διατροφή θα νικήσετε την κατακράτηση

Γιατί πρέπει να τρώτε το σκόρδο με άδειο στομάχι