ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: “Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό σου;”

Η 7η Απριλίου, επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), έρχεται να υπενθυμίσει ότι η κατανάλωση τροφής δεν παίζει ρόλο μόνο στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας αλλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας και στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: “Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό σου;”

Φέτος, ο Π.Ο.Υ. επιλέγει ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία: τα ασφαλή τρόφιμα.

Με την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση που η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα, η ανάγκη διάθεσης επαρκών και ασφαλών τροφίμων προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015, ο τομέας της Ασφάλειας των Τροφίμων αντιμετωπίζει νέες και δυναμικά εξελισσόμενες προκλήσεις ως αποτέλεσμα, κυρίως, της παγκοσμιοποίησης και απελευθέρωσης του εμπορίου, των νέων τεχνολογιών και των κλιματικών αλλαγών. Η αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τόσο την εμφάνιση νέων αναδυόμενων κινδύνων άγνωστων μέχρι σήμερα όσο και την επανεμφάνιση άλλων από τους οποίους πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί.

Ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τους ομόλογους ευρωπαϊκούς φορείς, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τις εθνικές αρχές και τους Διεθνείς Οργανισμούς, αποδεικνύοντας πως είναι ενεργός εταίρος ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί τρόφιμα ασφαλή, υγιεινά και ποιοτικά. Επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και έχοντας ευθύνη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εποπτεία των επίσημων ελέγχων της χώρας στον τομέα των τροφίμων, έχει συμβάλει διαχρονικά στη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και ως εκ τούτου του επιπέδου της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στη χώρα μας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την θεσμοθετημένη ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων για παραγωγή και διάθεση ασφαλών τροφίμων, ο καταναλωτής έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση διατροφικών επιλογών βασισμένων στην ορθή ενημέρωση για την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των τροφίμων.

Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές να ενημερώνονται για ασφαλείς & υγιεινές επιλογές.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε ορισμένες οδηγίες για ασφαλείς και υγιεινές επιλογές που έχει εκδώσει ο ΕΦΕΤ.

Πέντε κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)

Πληροφορίες για το αλάτι: Πόσο συστήνουν οι ειδικοί και πώς μπορώ να γνωρίζω εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι;

Αντί για αλάτι, μυρωδικά βότανα

Τι είναι τα ενεργειακά ποτά; Είναι ασφαλή;

Διατροφή και Ασφάλεια Τροφίμων στα Σχολεία