ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα άγνωστα οφέλη της μπανάνας – Γιατί πρέπει να την καταναλώνετε άφοβα

Παρά την υψηλή διατροφική αξία της και τη νοστιμιά της, πολλοί αποφεύγουν να τρώνε μπανάνες, καθώς πιστεύουν ότι παρέχουν πολλές επιπλέον θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα.

Τα άγνωστα οφέλη της μπανάνας – Γιατί πρέπει να την καταναλώνετε άφοβα

Μια μέτρια μπανάνα δίνει περίπου 100 θερμίδες (μέχρι 160 αν είναι μεγάλη). Η διαφορά με τα άλλα φρούτα έγκειται στο ότι η μπανάνα αποτελείται από 75% νερό σε σχέση με ένα μήλο που αποτελείται από σχεδόν 85% νερό. Η μπανάνα περιέχει 26 γρ, υδατάνθρακες ενώ το μήλο σε ίδια ποσότητα περιέχει 16 γρ. υδατάνθρακες.

Μία μπανάνα περιέχει επίσης:
-Πρωτεΐνες: 1,4 γραμμάρια
-Λίπος: 0,4 γραμμάρια
-Φυτικές ίνες: 3,2 γραμμάρια. Θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα. Οι φυτικές ίνες μας χορταίνουν, συνεπώς η μπανάνα αποτελεί ιδανική επιλογή για σνακ, καθώς δημιουργεί αίσθηση κορεσμού.
-Σάκχαρα: 14,4 γραμμάρια. Η μπανάνα περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων με ένα μήλο, δεν έχει δηλαδή περισσότερη "ζάχαρη" από τα υπόλοιπα φρούτα.

Αν κάνετε δίαιτα λοιπόν, μπορείτε άφοβα να φάτε μπανάνες, αφού περιέχουν κάλιο το οποίο βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει την κατακράτηση υγρών.

Άλλα οφέλη

Μελέτες έχουν δείξει ότι όποιος τρώει τρεις μπανάνες την ημέρα, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση μιας μπανάνας το πρωί, μιας μετά το μεσημεριανό φαγητό και μιας το βράδυ, μπορεί να προσφέρει αρκετό κάλιο στον οργανισμό με αποτέλεσμα, να μειωθούν κατά 21% περίπου οι πιθανότητες δημιουργίας ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.

Η μπανάνα βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης, χάρη στις βιταμίνες και τις ουσίες που περιέχει, που βελτιώνουν τη συνολική υγεία αλλά και τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:
Ρόδι: Μάθε τις ιδιότητες της μοναδικής υπερτροφής
Πέντε ελληνικές «υπερτροφές» που θωρακίζουν την υγεία