ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια μπανάνα την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά;

Μια μελέτη που εξέτασε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μπανάνας, ρυζιού και ορισμένων σπόρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν σχεδόν κατά το ήμισυ.

Μια μπανάνα την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά;

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την καλή διατροφή με τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης από καρκίνο. Τώρα μια νέα μελέτη σε άτομα με κληρονομικό κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων διαπίστωσε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία από ορισμένες ασθένειες.
Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται στη βρώμη, τα δημητριακά, τις πράσινες μπανάνες, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ζυμωμένες φυτικές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου κατά περισσότερο από το ήμισυ.

Η μακροχρόνια μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 1000 ασθενείς με σύνδρομο Lynch (HNPCC) μια κληρονομική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού, δηλαδή του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Cancer Prevention Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ο καθηγητής John Mathers, ειδικός στην ανθρώπινη διατροφή στο Πανεπιστήμιο newcastle της Αγγλίας δήλωσε στο IFLScience ότι οι επιστήμονες είδαν ότι το ανθεκτικό άμυλο προκάλεσε μείωση κατά 60% στην ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές στο πάνω μέρος του εντέρου. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καρκίνος του ανώτερου εντέρου είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συχνά δεν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Mathers.

karkinos

Γιατί το άμυλο προστατεύει από τον καρκίνο;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθεκτικό άμυλο θρέφει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στα έντερα που παράγουν χημικές ουσίες που προλαμβάνουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτό εξηγεί γιατί η κατανάλωση περισσότερων διαιτητικών ινών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου στη μείωση του κινδύνου καρκίνου δεν λειτούργησαν σε όλους τους τύπους ασθενειών, αλλά για ορισμένους καρκίνους ο κίνδυνος μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε άτομα που έλαβαν ένα ανθεκτικό συμπλήρωμα σκόνης αμύλου κάθε μέρα για δύο χρόνια και ακολουθήθηκαν για 10 χρόνια μετά τη διακοπή του συμπληρώματος.

Οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα συσχετίστηκαν σημαντικά με βελτίωση υπό την πρόσληψη αμύλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ασπιρίνη έχει οφέλη για τα άτομα με σύνδρομο Lynch, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στο μισό.

Παρά την πολλά υποσχόμενη εικόνα για την επίδραση των ανθεκτικών συμπληρωμάτων αμύλου σε ορισμένους καρκίνους για μερικούς ανθρώπους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματα.

«Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, αλλά η δύναμη της προστατευτικής επίδρασης στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα ήταν απροσδόκητη, οπότε απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων», δήλωσε ο καθηγητής Tim Bishop του Πανεπιστημίου του Leeds, ο οποίος έχει ηγηθεί στις κλινικές δοκιμές.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού είναι «ύπουλα» και περιλαμβάνουν:

  • Πρωκτική αιμορραγία (το ύποπτο είδος αίματος είναι αυτό που είναι πιο σκουρόχρωμο και αναμεμιγμένο με τα κόπρανα)
  • Αλλαγή στις εντερικές συνήθειες, για διάστημα μεγαλύτερο από 6 εβδομάδες (δυσκοιλιότητα ή μειωμένη συχνότητα, διάρροια ή αυξημένη συχνότητα με σχηματοποιημένα κόπρανα, εναλλαγή δυσκοιλιότητας-διάρροιας)
  • Κοιλιακό άλγος (δώστε βάση αν συνοδεύεται από κάποια από τα άλλα προαναφερόμενα συμπτώματα, ή στην περίπτωση που ψηλαφιέται ως κοιλιακή μάζα)
  • Αναιμία (εξαιτίας της απώλειας αίματος από αιμορραγία, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από καρκίνο)