ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα φιστίκια να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν να  τρώνε ξηρούς καρπούς λόγω της ποσότητας λίπους και θερμίδων που περιέχουν, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φυστικιών πριν από ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και απώλεια βάρους.

Μπορούν τα φιστίκια να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Η κατανάλωση μερικών φιστικιών πριν από τα γεύματα θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, διαπίστωσε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Μια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλατισμένων φιστικιών δύο φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και υγιέστερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, πράγμα που σημαίνει ότι το σάκχαρο στο αίμα θα παραμείνει σταθερό μεταξύ των γευμάτων.

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Ερευνητές από το Texas Tech University και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν δεδομένα μεταξύ της περιόδου Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2021 σε δύο ομάδες Αυστραλών ενηλίκων που διέτρεχαν μέτριο ή υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

50 ενήλικες στην ομάδα ελέγχου απέφευγαν να τρώνε ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο. Η πειραματική ομάδα αποτελούνταν από 57 ενήλικες που έτρωγαν 35 γραμμάρια ψημένων φιστικιών δύο φορές την ημέρα 30 λεπτά πριν από τα γεύματα.

fistikia.jpg

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Μετά το πέρας των έξι μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες πέτυχαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά η ομάδα που έτρωγε φιστίκια αποδείχθηκε ότι είχε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από την ομάδα ελέγχου.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα φιστίκια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή ακόρεστα λίπη, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Texas Tech.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τα φιστίκια όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος επειδή πιστεύουν ότι περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Ωστόσο, τα φιστίκια έχουν στην πραγματικότητα υψηλή αξία κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για όσους ακολουθούν δίαιτα απώλειας βάρους», πρόσθεσε.

Γιατί τα φιστίκια είναι τόσο ξεχωριστά;

Μία μερίδα φιστίκια περιέχει επτά γραμμάρια πρωτεΐνης, σχεδόν τρία γραμμάρια φυτικών ινών και 19 βιταμίνες και μέταλλα. Εξαιτίας αυτού, η ομάδα εμπλουτισμένη με φιστίκια λάμβανε επιπλέον 15 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Τα φιστίκια είναι όντως θρεπτικά, αλλά τι γίνεται με το αλάτι που τα περιβάλλει; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έτρωγε ελαφρά αλατισμένα φιστίκια είδε πραγματικά μια βελτίωση στη συστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές έδωσαν τρεις εξηγήσεις για αυτό το αποτέλεσμα:

  • Τα ελαφρώς αλατισμένα φιστίκια είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που περιέχει μεταξύ 90 και 100 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα.
  • Τα φιστίκια έχουν υψηλά επίπεδα αργινίνης, ένα αμινοξύ που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Τα φιστίκια περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.