ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

«Κλείνει» για ένα μήνα ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς

Λουκέτο για ένα μήνα θα βάλει ο ΕΟΠΥΥ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.
«Κλείνει» για ένα μήνα ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς

Λουκέτο για ένα μήνα θα βάλει ο ΕΟΠΥΥ μετά την ψήφιση τουνομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την Πέμπτη από την Ολομέλειατης Βουλής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση τωνδιατάξεων του, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων, φάνηκε η προχειρότητα και η βιασύνη του υπουργείου Υγείας ναπροχωρήσει στις “απολύσεις” των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα προβλήματα πουαναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεάις, τοΠρωτοβάθμια Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Για την εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτούνται 29 υπουργικέςαποφάσεις, όπως τις μέτρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Με υπουργικές αποφάσεις θα οριστούν ζητήματα ακόμα και γιατον αριθμό των γιατρών, τις ειδικότητες, και για το αν θα εφημερεύουν τα ΚέντραΥγείας.


Στις αιχμές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σεδιαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ουφυπουργός Υγείας κ. Α. Μπέζας σημείωσε πως «αυτή είναι η πιο γρήγορηδιαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλεςπεριοχές – και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας».

«Η έννοια της μεταρρύθμισης ακυρώνεται εν τοις πράγμασι. Δενμπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, όταν οι δομές του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστές»είπε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).

«Στο στάδιο όπου το προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, ηπαροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα γίνεται από τα κατά τόπους ΚέντραΥγείας, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών – και επικουρικά από τα εξωτερικάιατρεία του ΕΣΥ» διευκρίνισε ο Αντ. Μπέζας.


Τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως οι γιατροί τουΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, στερούμενοι τοδικαίωμα συμμετοχής στο ΠΕΔΥ, θα έχουν την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με τοΔίκτυο.

Αναγνωρίζουμε την εμπειρία και την προσφορά όλων αυτών τωνανθρώπων που έχουν εργαστεί στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ όλο αυτό το διάστημα, αλλάδεν μπορεί να μην βάλουμε καθαρούς κανόνες απ” την αρχή, είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμβληθούνμε τον ΕΟΠΥΥ μέσω ενός ειδικού καθεστώτος.

«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να συνάπτει νέες συμβάσεις –και κατά προτεραιότητα θα γίνει αυτό με αυτούς τους γιατρούς, προκειμένου ναεκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους» ανέφερε ο κ. Μπέζας.


Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ανασφάλιστοι θαμπορούν να έχουν πρόσβαση στο ΠΕΔΥ, αλλά δε θα καλύπτονται οι φαρμακευτικέςτους δαπάνες.



Διαβάστε επίσης


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το ν/σ των απολύσεων