ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Πλαφόν 40 ευρώ και στα εμβόλια βάζει ο ΕΟΠΥΥ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών

Ανάστατοι είναι οι παιδίατροι και οι γονείς από την αδιανότητη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ορίσει μηνιαίο πλαφόν στους παιδιάτρους για κάθε ασθενή από 33,42 ευρώ έως 40,85 ευρώ!

Πλαφόν 40 ευρώ και στα εμβόλια βάζει ο ΕΟΠΥΥ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών

Ο ΕΟΠΥΥ βάζει φραγμό στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, αφού το κάθε παιδί θα δικαιούται φάρμακα μέχρι 40 ευρώ το μήνα.

Η πολιτική εμβολιασμών προγραμματιζόταν ενιαία από την πολιτεία, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τις διεθνείς οδηγίες και χρηματοδοτούνταν από το δημόσιο ταμείο, με ειδική πρόβλεψη, ώστε αν αλλάξουν τα δεδομένα, να μπορεί να τροποποιηθεί για να θωρακιστεί ο πληθυσμός και στις έκτακτες επιδημιολογικές συνθήκες.

Τώρα, η συγκεκριμένη δαπάνη που εκτιμάται σε 95 εκατ. ευρώ το χρόνο όχι μόνο εντάσσεται στην περικομμένη εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά τα εμβόλια παύουν να εξαιρούνται από το πλαφόν συνταγογράφησης.

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος ζητά την εξαίρεση των εμβολίων από το πλαφόν συνταγογράφησης

Ο ΙΣΘ με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, αναφέρει ότι οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η εξαίρεση των εμβολίων από το πλαφόν συνταγογράφησης είναι ότι λόγω του υψηλού κόστους εξαντλούν τη δυνατότητα του ιατρού προς εργασία και ότι οι νόσοι τις οποίες προλαμβάνουν απαιτούν πολύ μεγαλύτερη δαπάνη για να θεραπευτούν όταν προκύψουν.

Η επιστολή των παιδιάτρων στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Οι παιδίατροι ενημέρωσαν σχετικά τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό και ζητούν την εξαίρεση των εμβολίων από τη συνταγογράφηση.

Με το πλαφόν που ορίζεται για τους παιδίατρους από 33,42 ευρώ σε ορισμένες περιοχές όπως η Άρτα και η Ροδόπη έως 40,85 στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, περιορίζεται η θεραπευτική παρέμβαση των γιατρών, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά μπορεί μέσα σε ένα μήνα να κάνουν δύο εμβόλια και να χρειαστούν ταυτόχρονα φαρμακευτική αγωγή για κάποια λοίμωξη, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«μετά την τελευταία Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ176Β/1.7.2014) και σύμφωνα με την πρακτική που υποδείχτηκε μέσω αυτής, το πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού μπαίνει σε κίνδυνο, αφού οι περισσότεροι από εμάς τους Παιδιάτρους, σε καθημερινή βάση, κάνουμε πρόληψη και συνταγογραφούμε εμβόλια. Δυστυχώς με το να εντάξετε τα εμβόλια στο πλαφόν της συνταγογράφησης, το πλαφόν των παιδιάτρων εκτινάσσεται στα ύψη, αφού για ένα μόνο παιδί ηλικίας 2 ετών τα συνταγογραφούμενα εμβόλια μιας μόνον επίσκεψης μπορούν να ξεπεράσουν τα 50-100 ευρώ.

Με την τακτική αυτή στην πραγματικότητα αφαιρείτε από τους Παιδιάτρους της χώρας την δυνατότητα να συνταγογραφούν εμβόλια στα παιδιά, αφού η συνταγογράφηση μπλοκάρει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αρκεί να λάβετε υπόψη ότι στα υπολογισθέντα μέχρι τώρα χαμηλά χρηματικά όρια δεν περιλαμβάνονται τα εμβόλια, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ενημέρωνε η HΔΙΚΑ «Τα εμβόλια είναι φάρμακα εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ».

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλά από τα παιδιά που παρακολουθούμε να μείνουν ανεμβολίαστα ή με ελλιπή εμβολιασμό.

Σας επισημαίνουμε τον κίνδυνο που η τακτική αυτή θα επιφέρει, που πιθανότατα θα είναι η αύξηση της νοσηρότητας για βαριά και ξεχασμένα νοσήματα του παρελθόντος πχ ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κ.λπ. σε στιγμή μάλιστα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την εξάλειψη των νοσημάτων αυτών από τον πλανήτη.

Κε Πρόεδρε θέλουμε να πιστεύουμε ότι από αμέλεια δεν εξαιρέθηκαν τα εμβόλια από το πλαφόν συνταγογράφησης.

Ζητούμε να εξαιρεθούν, όπως είχε συμβεί και με προηγούμενη Υπουργική απόφαση, προκειμένου να μην διαταραχτεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των παιδιών της χώρας μας.

Σημειώστε ότι στις εξαιρέσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και το "εν δυνάμει εμβόλιο=μονοκλωνικό αντίσωμα" Synagis που γίνεται στα πρόωρα νεογνά κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ενδεικτικό της αδιαφορίας που επικρατεί στο θέμα των εμβολίων είναι ότι ουσιαστικά από το περασμένο φθινόπωρο έχει να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως λέει ο π. πρόεδρός της καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Η επιτροπή έμεινε ακέφαλη από το φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη, οπότε διορίστηκε πρόεδρος της ο καθηγητής Επιδημιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ – ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, ο οποίος όμως παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για λόγους υγείας.

Διαβάστε επίσης

Το μηνιαίο κόστος φαρμάκων ενός διαβητικού είναι 200-250€, αλλά το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ προβλέπει 40-50€

Στα 40 ευρώ καθορίζεται το πλαφόν συνταγογράφησης για καρδιοπαθείς και διαβητικούς!

Δείτε την απόφαση για το πλαφόν φαρμάκων ανά γιατρό, ανά ασθενή, ανά κατηγορία φαρμάκων και ανά περιοχή

Με υπογραφή Αδωνι η ταφόπλακα και στα εμβόλια