ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Κέντρα Αποκατάστασης: Όχι στους κλειστούς προϋπολογισμούς - προστατεύστε τις θέσεις εργασίας

Το μήνυμα «Προστατεύστε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αποκατάσταση- Όχι στους κλειστούς προϋπολογισμούς», απευθύνει η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), μέσω επιστολής, στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κουρουμπλή.

Κέντρα Αποκατάστασης: Όχι στους κλειστούς προϋπολογισμούς - προστατεύστε τις θέσεις εργασίας

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), απευθύνει έκκληση, προκειμένου να διασφαλιστούν οι χιλιάδες θέσεις στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), αλλά και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΑΕ στην επιστολή της προς τον κ. Κουρουμπλή θίγει το ζήτημα των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, αναφέροντας ότι "η μνημονιακή υποχρέωση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε με ψυχρά λογιστικά κριτήρια αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας... Οι κλειστοί προϋπολογισμοί βάζουν την Υγεία στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας όχι χρήματα, αλλά υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ".

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2013 το σύνολο των υποβολών των ΚΑΑ προς τον ΕΟΠΥΥ ξεπέρασαν τα € 110.000.000, ενώ η αποζημίωσή τους με βάση τους κλειστούς προϋπολογισμούς δεν ξεπέρασε τα € 57.000.000.

Ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα για τα ΚΑΑ είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία ξεπερνούν τα € 59.000.000 για τα έτη 2012 και 2013, ενώ για το 2014 έχουν δοθεί προκαταβολές μόνο για τους 6 πρώτους μήνες. Αν σε αυτά τα χρέη προστεθούν και τα ληξιπρόθεσμα των προκάτοχων ταμείων (πριν από το 2012), τότε γίνεται σαφές ότι τα ΚΑΑ βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο με δραματικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά. "Η κερδοφορία είναι πλέον μια άγνωστη λέξη για τα περισσότερα Κέντρα, τα οποία δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου να μην «βάλουν λουκέτο», αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους χωρίς δομές υπηρεσιών Αποκατάστασης και Αποθεραπείας", τονίζεται στην επιστολή.

Τέλος, η ΕΚΑΕ υπογράμμισε ότι στο θέμα του νέου ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο παρελθόν ήταν εντελώς λανθασμένη, προτείνοντας ταυτόχρονα την επανασύσταση της επιτροπής από θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η ΕΚΑΕ σημειώνει ότι σε ότι αφορά την Ιατρική Αποκατάσταση έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις που φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Διαβάστε ακόμη:

Γόνιμη συνεργασία Παν. Κουρουμπλή και Κέντρων Αποκατάστασης με όλα τα θέματα στο τραπέζι