ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ στα χρόνια των Θεσμών, η ανάσα των 100 δόσεων και η λύση Δημήτρη Κοντού (;)

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν ήταν παρών χθες στην συνάντηση με τους εκπροσώπους του Brussels Group σε κεντρικό ξενοδοχείο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.

Ο ΕΟΠΥΥ στα χρόνια των Θεσμών, η ανάσα των 100 δόσεων και η λύση Δημήτρη Κοντού (;)

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αντελήφθη ότι η συνάντηση ήταν καθαρά υπηρεσιακή, ή μήπως δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω τροφή στα σενάρια των τελευταίων ημερών αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει την ...πολυθρύλητη πλέον καρέκλα του Οργανισμού;

Φυσικά ο κ. Κοντός είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και όλο αυτό το διάστημα που η ονοματολογία γύρω από τον ΕΟΠΥΥ πάει και έρχεται δεν έχει πάρει καμία θέση και καλώς πράττει. Συνεχίζει να κάνει την δουλειά του και να είναι παρών, όπου απαιτείται.

Όμως πράγματι η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν καθαρά υπηρεσιακή και τεχνική και αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε όπως τονίστηκε και όπως έγινε γνωστό, είναι ότι αυτή την στιγμή τα οικονομικά του Οργανισμού, έστω και ισχνά και προβληματικά, δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά την χώρα. Ο προϋπολογισμός βεβαίως είναι μικρός ανέρχεται στα 5, 2 δις ευρώ, ωστόσο η «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ποσά που αφορά σε μη καταβολή των εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, υπάρχει μία υπέρβαση κατά 35 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις 100 δόσεις, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αξιοποιηθεί εκτός από τα φυσικά πρόσωπα και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στον ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι πριν μερικές εβδομάδες, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είχε αναφερθεί στα εύρωστα οικονομικά ορισμένων Ταμείων, του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ. Ο κ. Στρατούλης ειδικότερα, τόνισε ότι τόσο το ΙΚΑ όσο και το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) καταγράφουν σημαντικά έσοδα και πλεόνασμα.
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ εμφανίζει έσοδα της τάξεως των 958 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ένας μήνας ο οποίος μάλιστα ήταν η «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου.

Πίσω στον ΕΟΠΥΥ πάλι, με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό λοιπόν, και με ένα έλλειμμα το οποίο ωστόσο μπορεί να καλυφθεί, όπως εκτιμά η σημερινή διοίκηση, το βασικό πρόβλημα του Οργανισμού τελικά όπως όλα δείχνουν αυτήν την στιγμή, δεν είναι άλλο, παρά το στέλεχος που θα αναλάβει την διοίκησή του. Και εφόσον στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την καρέκλα (ένα άλλο φαβορί, ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, έχει δηλώσει από την αρχή όχι), ή σοβαρά ονόματα «καίγονται» - όπως αυτό του καθηγητή Οικονομικών Μιχάλη Χλέτσου- υπάρχει πάντα η λύση του σημερινού προέδρου του κ. Δημήτρη Κοντού. Διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Διαβάστε ακόμη:

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ρευστό - Γιατί δεν δίνουν άραγε και στον ΕΟΠΥΥ;

Θα παρέμβει άραγε ο πρωθυπουργός στο θέμα του ΕΟΠΥΥ και της «θυσίας» του καθ. Μιχ. Χλέτσου;

Αποκλειστικό: Ο καθηγ. Μιχ. Χλέτσος λέει οριστικά όχι στον ΕΟΠΥΥ που δεν θέλει να αλλάξει

ΕΟΠΥΥ: Επιμένει ο κ. Οδ. Βουδούρης να μην θέλει την «ηλεκτρική» καρέκλα