ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Δ. Κοντός: Η μεγάλη προστιθέμενη αξία είναι οι εργαζόμενοι αλλά ο ΕΟΠΥΥ, δεν στηρίχθηκε ποτέ

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, οι προσλήψεις γιατρών και ελεγκτών, οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο αλλά και η Κάρτα Ασφάλισης υγείας η οποία θα θωρακίσει το σύστημα, περιλαμβάνονται στις υψηλές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ όπως τόνισε την Πέμπτη ο απερχόμενος – και μακροβιότερος μέχρι σήμερα - πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός.

Δ. Κοντός: Η μεγάλη προστιθέμενη αξία είναι οι εργαζόμενοι αλλά ο ΕΟΠΥΥ, δεν στηρίχθηκε ποτέ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Κάνοντας έναν πλήρη απολογισμό με αναλυτικά στοιχεία κατά την διάρκεια της θητείας του, ο κ. Κοντός, ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας σύγχρονος ασφαλιστικός Οργανισμός που μπορεί να λειτουργήσει με αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, το μεγαλύτερο εγχείρημα στην υγεία μετά το ΕΣΥ, ωστόσο βρέθηκε στην δίνη σοβαρών δημοσιονομικών εξελίξεων και δεν στηρίχθηκε ποτέ. Δεν στηρίχθηκε, ούτε οικονομικά ούτε με προσωπικό.

Οι δυνατότητες του Οργανισμού είναι μεγάλες και αναξιοποίητες, συνέχισε ο απερχόμενος πρόεδρος, προσθέτοντας, ότι έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο (real time) ανά ΑΜΚΑ και ανά κατηγορία τις συνταγές, αλλά και τι εξετάσεις πραγματοποιούνται και που γίνονται οι υπερβάσεις, ωστόσο όπως σημείωσε, η μεγάλη προστιθέμενη αξία του Οργανισμού, είναι οι 1.100 εργαζόμενοί του, οι οποίοι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι τους προβλήματος του Οργανισμού.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Οργανισμού, αποκαλύπτουν σχεδόν καθημερινά, πλήθος παραβάσεων από γιατρούς, κλινικές και φαρμακοποιούς. Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβλήθηκαν σε 54 παρόχους του Οργανισμού χρηματικά πρόστιμα 450.670 ευρώ και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού. Το 2014, είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους 1.199.576 ευρώ.

Μιλώντας για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός, επεσήμανε ότι το 2015, υπάρχει επιδείνωση στην κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν ήρθαν εισφορές ύψους 951 εκατ. ευρώ, δηλαδή υστέρηση 100 με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από το 2014, όπως πριέγραψε.

Αναφορικά με τις επικείμενες πληρωμές ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, τόνισε ότι την Παρασκευή πληρώνονται οι φαρμακοποιοί για τον μήνα Ιούλιο (ποσό 160 εκατ. ευρώ), ενώ υπάρχει εντολή οριστικοποίησης πληρωμών για όλους τους παρόχους υγείας για τον μήνα Αύγουστο, εντός του Νοεμβρίου. Ωστόσο ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε, ότι οι πάροχοι θα πληρωθούν μόλις η Ελλάδα λάβει την πρώτη υποδόση από το δάνειο των 2 δισ ευρώ.

Να θυμίσουμε, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,8 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 40% αφορά στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί ούτε για το σύνολο του 2014.

Διαβάστε ακόμη:

Στα βαθιά νερά του ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ. Μπερσίμης - Προσδοκίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης