ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η σπαζοκεφαλιά της χρηματοδότησης & η επένδυση στις κλινικές μελέτες

Πραγματικός πονοκέφαλος και σπαζοκεφαλιά αποδεικνύεται για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη με το... «καλημέρα» η ηλεκτρική καρέκλα του Οργανισμού, που μόλις πριν μία εβδομάδα ανέλαβε.

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η σπαζοκεφαλιά της χρηματοδότησης & η επένδυση στις κλινικές μελέτες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Μπερσίμης θα πρέπει να μείνει ξάγρυπνος επί πολλά μερόνυχτα προκειμένου να μπορέσει να βρει λύσεις για το τεράστιο οικονομικό ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, την μαύρη τρύπα η οποία αποτελεί μείζον δημοσιονομικό θέμα.

Και όσο κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση και ομαλοποίηση των πληρωμών -το υποσχέθηκε και χθες επίσης στους φαρμακοποιούς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης- ο κ. Μπερσίμης γνωρίζει ότι πρέπει να ψάξει ενδελεχώς και ο ίδιος για νέες πηγές και εργαλεία χρηματοδότησης. Και ίσως οι σπουδές του στην Στατιστική να τον βοηθήσουν σημαντικά στο εγχείρημα αυτό.

Βλέπετε, το 1,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας είναι πολλά λεφτά. Όπως πολλά χρήματα είναι επίσης και οι ανείσπρακτες εισφορές των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίες για το 2015 ανέρχονται σε 951 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι μυστικό ότι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά ακαδημαϊκών, θέτει ως μείζονα προτεραιότητα της θητείας του την εύρεση καινούριων πηγών χρηματοδότησης του Οργανισμού. Στις άμεσες προτεραιότητές του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενέταξε την επένδυση στην υψηλή ιατρική τεχνολογία και την καινοτομία, γνωρίζοντας καλά από την ερευνητική δραστηριότητά του ότι μπορούν να αποδώσουν καρπούς αφενός σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφετέρου σε δημοσιονομικό επίπεδο, προσφέροντας λύση στη χρηματοδοτική ασφυξία.

Η εισαγωγή της καινοτομίας στο χώρο της υγείας είτε μέσω ιατρικών θεραπειών στην αιχμή της τεχνολογίας είτε μέσω καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας, συνδυάζει την προσφορά υψηλής ποιότητας θεραπευτικών υπηρεσιών με την οικονομία χρηματοδοτικών πόρων, καθώς εξοικονομεί στο σύστημα υγείας σημαντικούς και αναγκαίους πόρους από την μικρότερη ανάγκη για νοσηλεία.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη επένδυσης της χώρας στην έρευνα και καινοτομία γενικότερα και, ιδίως, στον τομέα της υγείας και στόχευση στην έλευση ξένων επενδύσεων σε ερευνητικά προγράμματα, την παρασκευή νέων φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες.

Πανεπιστημιακοί και ιατροί ερευνητές τονίζουν μάλιστα ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό και ερευνητικό προσωπικό, αξιόλογες ιατρικές σχολές και το κατάλληλο πληθυσμιακό δείγμα για να καταστεί διεθνές κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών στο πρότυπο του Βελγίου, ζωντανεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πραγματική οικονομία, αλλά και την αγορά εργασίας που πλήττεται από δραματική ανεργία και «αιμορραγία» λαμπρών μυαλών που επιλέγουν το εξωτερικό.

Επίσης, στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τομέα της ιατρικής και φαρμακευτικής καινοτομίας προστίθεται από τους επιστήμονες και τους οικονομολόγους υγείας το πλήθος των διαθέσιμων ιατρικών δεδομένων (big data) μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του συνόλου της ΗΔΙΚΑ, σημείο το οποίο ανέδειξε άλλωστε και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα εν λόγω ιατρικά δεδομένα θα μπορούσαν με κάποια συστηματοποίηση και ελάχιστο οικονομικό κόστος να αξιοποιηθούν ερευνητικά και να αναδείξουν τη χώρα σε ένα διεθνές κέντρο αριστείας επιδημιολογικών ερευνών, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλές εταιρείες του εξωτερικού από τον χώρο της υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ & Ιατροτεχνολογικά στην συνάντηση Πολάκη - φαρμακοποιών

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ