ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

Άγονη απέβη η χθεσινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των επικεφαλής των Ιδιωτικών Κλινικών για τις νέες συμβάσεις, καθώς οι επικεφαλής του Οργανισμού επιμένουν σε ζητήματα με τα οποία δεν συμφωνούν οι δεύτεροι.

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η συνάντηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πεμπτη 26 Μαίου.

Η μεγαλύτερη διαφωνία των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, είναι πως ο ΕΟΠΥΥ επιμένει σε μία επιβάρυνση της τάξης του 40% από την πλευρά των επιχειρήσεων αναφορικά με την Γ’ θέση ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου, ζητούν αυτό να γίνει σε ποσοστό 25%.

Ένα άλλο μείζον θέμα επίσης, είναι ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητά οι γιατροί να πληρώνονται από τις αμοιβές των Κλινικών. Αυτό όμως είναι εντελώς παράλογο, σχολιάζει ο κ. Σαραφιανός, καθώς εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι αμοιβή έχει κάθε γιατρός και η κάθε ειδικότητα, ενώ με τον τρόπο αυτόν, καλλιεργείται εν πολλοίς το μαύρο χρήμα.

Εξάλλου, η διοίκηση του Οργανισμού θα αρχίσει από τις επόμενες ημέρες, να πληρώνει σταδιακά όλους τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, κλινικές) Υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα για έναν μήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Βεβαίως το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος και να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση των 5,7 δις ευρώ ώστε να υπάρξει πλήρης τακτοποίηση των οφειλών.

Οι Ιδιωτικές Κλινικές να σημειωθεί, ότι δεν έχουν πληρωθεί για το 2016, και τα ποσά ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ τον μήνα. Επίσης υπάρχει η οφειλή του 10% (καθώς ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε το 90%) για τα έτη 2012 έως και 2015, ποσό, που ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, η διοίκηση του Οργανισμού σκοπεύει να πληρώνει εφεξής το 100% τους παρόχους υγείας με στατιστικό έλεγχο. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο τρόπος αυτός. Ανυπομονούμε να τον δούμε στην πράξη, τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ και πραγματικά θέλουμε να πετύχει, να δούμε δηλαδή κατά πόσο η Στατιστική (μια και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης είναι στατιστικολόγος) μπορεί να εφαρμοστεί στην Ιατρική, ευχόμαστε δε, να μην δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα τα οποία θα είναι επονείδιστα για τον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ και Κλινικές παίζουν ξύλο για τις πληρωμές: Αιτία, ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος