ΦΑΡΜΑΚO

Βρετανία: Επικίνδυνα χάπια για εκτρώσεις απειλούν τη ζωή εφήβων

Εκατοντάδες νεαρά κορίτσια στη Βρετανία βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αγοράζοντας χάπια μέσω διαδικτύου για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα οποία μπορεί να κοστίζουν μόλις 1 ευρώ.

Βρετανία: Επικίνδυνα χάπια για εκτρώσεις απειλούν τη ζωή εφήβων

Εκατοντάδες νεαρά κορίτσια στη Βρετανία βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αγοράζοντας χάπια μέσω διαδικτύου για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα οποία μπορεί να κοστίζουν μόλις 1 ευρώ.

Οι βρετανικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η λήψη αυτών των χαπιών μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Τα περισσότερα από τα επικίνδυνα χάπια προέρχονται από την Ινδία, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες γενοσήμων, χωρίς πολλές φορές να υποβάλλονται στους απαραίτητους ελέγχους.

Οι γιατροί τονίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των φαρμάκων που διατίθενται μέσω του διαδικτύου είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν, ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν τα συγκεκριμένα χάπια περιλαμβάνουν ανεξέλεγκτες αιμορραγίες, λοίμωξη της μήτρας ή ακόμη και δηλητηρίαση του αίματος.

Το κοινωνικό στίγμα της έκτρωσης οδηγεί πολλές νεαρές κοπέλες να ακολουθήσουν την επικίνδυνη μέθοδο διακοπής της κύησης, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Οι περισσότερες νεαρές κοπέλες καταφεύγουν σε αυτήν την επικίνδυνη λύση λόγω του φόβου να μιλήσουν ανοιχτά στους γονείς τους για την εγκυμοσύνη. Ο παράγοντας του κόστους φαίνεται επίσης πως παίζει ρόλο, καθώς η άμβλωση σε ιδιωτική κλινική στη Βρετανία μπορεί να κοστίσει έως και 500 λίρες.

Το μείζον αυτό θέμα, κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων από το διαδίκτυο και πόσο τελικά επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία είναι πολλά γενόσημα από την Ινδία και από τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των γενόσημων που κυκλοφορούν στη Βρετανία εισάγονται από την Ινδία.

Εξάλλου, τον κίνδυνο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο βρετανικό σύστημα υγείας επεσήμανε στις αρχές Ιανουαρίου υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA), εξαιτίας των παραβάσεων των κανόνων βιομηχανικής παραγωγής από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων.

Ο Gerald Heddell, επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού της MHRA, τονίζει ότι οι πολίτες στη Βρετανία ανησυχούν για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα φθηνών γενόσημων ινδικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα πλαστογράφησης των αποτελεσμάτων των κλινικών ελέγχων για σκευάσματά τους.

Τουλάχιστον δύο ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες προμηθεύουν με γενόσημα τα βρετανικά νοσοκομεία και φαρμακεία, δεν παρουσίασαν τα πραγματικά στοιχεία από τους κλινικούς ελέγχους σε προϊόντα τους ή ακόμα άλλαξαν τα αποτελέσματα, με βάση τα οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάθε χώρας ή της Ε.Ε (στην προκειμένη περίπτωση της Βρετανίας) κρίνουν αν θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας ή όχι.

Επίσης, έχει προηγηθεί η απόσυρση γενόσημων της ινδικής εταιρείας Wockhardt, μιας από τις μεγαλύτερες ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, από την αγορά της Βρετανίας, καθώς και η επιβολή προστίμου 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον έτερο ινδικό γίγαντα Ranbaxy από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που κατέληξε σε ολική απαγόρευση εισαγωγής των φαρμάκων της Ranbaxy στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα για την εταιρεία Wockhardt, ο κ. Heddell αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Economic Times of India», πως για 90 γενόσημα υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους, εκ των οποίων τα 60 αποσύρθηκαν.

Διαβάστε επίσης:


Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία


Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό


Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ


Στην «κόκκινη» λίστα ένα ακόμα ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων


Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;


Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης


Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών


Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων


Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy



Σάλος στον Καναδά από γενόσημα που προκαλούν αιμορραγίες