ΦΑΡΜΑΚO

Στο μικροσκόπιο των υπουργείων Υγείας & Οικονομικών οι πολυεθνικές φαρμάκου για την φορολόγησή τους

Στο μικροσκόπιο των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας φαίνεται ότι εισέρχονται οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες όσον αφορά το φορολογικό τους καθεστώς, κάτι που κατέστησε σαφές την Πέμπτη και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική.

Στο μικροσκόπιο των υπουργείων Υγείας & Οικονομικών οι πολυεθνικές φαρμάκου για την φορολόγησή τους

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα τελευταία 10 χρόνια, όπως επεσήμανε ο υπουργός, οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου έμεναν στην ουσία αφορολόγητες, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα και από τους ισολογισμούς οι οποίοι εμφανίζουν μικρά κέρδη. Ο κ. Κουρουμπλής μάλιστα επικαλέστηκε και στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία, τα κέρδη για τις βιομηχανίες αυτές, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 4-7%. Για τον λόγο αυτό, το ζήτημα εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχετική ερώτηση κατά πόσο φοβάται αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά από μεγάλες πολυεθνικές, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι «το παραμύθι της απόσυρσης είναι αστείο και δεν φοβάμαι τις εταιρείες που λένε ότι θα αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης δήλωσε πρόσφατα, πως από τη στιγμή που και οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ελληνικό ΑΦΜ και φορολογούνται στην Ελλάδα, δεν υφίσταται θέμα διαχωρισμού ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Υγείας από τη πλευρά του, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ζητούμενο είναι να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή και έχει καλέσει και τις πολυεθνικές να συνδράμουν. Πάντως, οι εκπρόσωποι των εταιρειών μέσα από το θεσμικό τους όργανο τον ΣΦΕΕ, έστειλαν την Πέμπτη μήνυμα συνεργασίας. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, μπορεί να διαφωνούν για τους κλειστούς προϋπολογισμούς (για τα καινοτόμα και τα ακριβά φάρμακα) ωστόσο, αντιμετωπίζουν κατ΄αρχήν θετικά, τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική.

Ο ΣΦΕΕ αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς περιέχουν θετικά βήματα, που «εξασφαλίζουν καθαρούς και διαφανείς κανόνες» και προσθέτει ότι έχει ανοίξει μία «νέα σελίδα εποικοδομητικής συνεργασίας» με το υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον τονίζουν, ότι «υπάρχει σύμπτωση απόψεων όσον αφορά στις παρεμβάσεις για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τον περιορισμό της σπατάλης».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Ναι μεν, αλλά... για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Ουσιαστική πολιτική για το φάρμακο που στοχεύει στην «καρδιά» της κοινωνίας

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ηγείται της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη


Κουρουμπλής: Πλαφόν στην συνταγογράφηση των γιατρών - δεν υπάρχει θέμα αύξησης ΦΠΑ στα φάρμακα