ΦΑΡΜΑΚO

Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τους ανασφάλιστους- ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία

Πολύ κοντά στην έκδοση της απόφασης για τους ανασφάλιστους βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό» και αφορά στην κάλυψη των ανασφάλιστων.

Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τους ανασφάλιστους- ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του μήνα μετά την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

Πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας θα ανέλθει σε 370 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, ότι ο προϋπολογισμός για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, θα φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως και ζήτησε από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας να συνεισφέρουν με 100 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ, είχε πει ότι θα καλυφθούν από το πλεόνασμα.
Ωστόσο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, είχαν ζητήσει από τον κ. Γεωργιάδη να συνεισφέρουν σε είδος, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να προχωρήσουν σε σχετικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας κρίνεται ως επείγουσα η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού τους. Πλην όμως στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ, ως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 8 του ν. 4238/2014, δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών κι έτσι καθίσταται επιβεβλημένη η προτεινόμενη προσθήκη».

Αναλυτικά, η διάταξη του νόμου, έχει ως εξής:

Στο άρθρο 8 παρ. 1 του ν.4238/2014 προστίθεται εδάφιο ε´ ως ακολούθως:

«ε. Η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Mε κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια».

Αθήνα 25 Ιουνίου 2014

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

Συνταγογράφηση δραστικής: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ;

Όταν ο Βορίδης συνάντησε την φαρμακοβιομηχανία: θα υποκύψει στην τρόικα και ο ίδιος;