ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦΝΙ: Σοβαρός κίνδυνος να ξεμείνει από φάρμακα το ΕΣΥ

Τον κίνδυνο να προκύψει εντός του τρέχοντος χρονικού διαστήματος πολύ σοβαρό πρόβλημα, αναφορικά με την δυνατότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας να χορηγούν κανονικά τα αναγκαία φάρμακα στους εξωτερικούς ασθενείς, τονίζει σε επείγουσα ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

ΠΕΦΝΙ: Σοβαρός κίνδυνος να ξεμείνει  από φάρμακα το ΕΣΥ

Αναλυτικά, η ΠΕΦΝΙ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή της:

«Η χορήγηση συμπληρωματικών κονδυλίων είναι η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η φαρμακευτική κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών για το υπόλοιπο του 2014. Η ευρέως εφαρμοζόμενη πρακτική των διοικήσεων των νοσοκομείων με την παραπομπή των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για προμήθεια των "Νοσοκομειακών τους Θεραπειών" μπορεί να βοηθά τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να παρουσιάζουν "μειωμένη" τη φαρμακευτική δαπάνη, επί της ουσίας όμως αφενός δημιουργεί ψευδή εικόνα (αφού απλά η νοσοκομειακή δαπάνη μετακυλείει στον ΕΟΠΥΥ), αφετέρου ταλαιπωρεί επιπλέον τους ήδη επιβαρημένους -λόγω της νόσου- ασθενείς.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οφείλει να υποστηρίζει τον ασθενοκεντρικό του χαρακτήρα και να τον αποδεικνύει όχι με τις "απαίδευτες" μειώσεις των φαρμακευτικών κονδυλίων, αλλά με την εφαρμογή αξιόπιστων διαδικασιών ελέγχου & ορθολογιστικών μέτρων διαχείρισης όπως είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το νοσοκομειακό συνταγολόγιο, η εφαρμογή της κλινικής φαρμακευτικής, η πλήρης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενή και ο διαχωρισμός της δαπάνης των φαρμάκων υψηλού κόστους των εξωτερικών ασθενών από τον προϋπολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Εφαρμογή δηλαδή διαδικασιών και μέτρων που επανειλημμένα η ΠΕΦΝΙ έχει προτείνει στους αρμόδιους φορείς αλλά έως τώρα δεν έχουν εισακουστεί.

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί -παρά τη δραματική υποστελέχωση του κλάδου- είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης, αγωνιούμε όμως για την εξέλιξη της υφιστάμενης κατάστασης στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ».

Διαβάστε ακόμη:

Τα ερείπια της περίθαλψης στην Ελλάδα από το ΔΝΤ

ΟΕΝΓΕ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία