ΦΑΡΜΑΚO

Ανασφάλιστοι: Πολύ χαμηλή η φαρμακευτική δαπάνη για τον Ιούλιο, πως εξηγείται;

Ότι οι ανασφάλιστοι αποτελούν μία τεράστια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι γνωστό σε όλους πρωτίστως όμως στην κυβέρνηση.

Ανασφάλιστοι: Πολύ χαμηλή η φαρμακευτική δαπάνη για τον Ιούλιο, πως εξηγείται;

Και τα δείγματα ότι η ανεργία ενδέχεται να μειωθεί στο επόμενο διάστημα, δεν είναι ορατά. Για να μειωθεί η ανεργία, θα πρέπει πρώτα αυτό να αποτυπωθεί στους μακροοικονομικούς δείκτες για να ακολουθήσει και η αγορά εργασίας. Έτσι οι ανασφάλιστοι και όσοι πολίτες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, (και είναι πάρα πολλοί, εκτιμώνται σε 3 εκατ. σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες) διογκώνονται, δημιουργώντας εύλογο πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ένα ερώτημα που κυριαρχεί όμως και που έχουμε ξαναγράψει, είναι πόσοι από αυτούς είναι ασθενείς αλλά και χρονίως πάσχοντες, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα, προκειμένου να γνωρίζουμε με σαφήνεια, κυρίως όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να γνωρίζει, εάν τα 100 εκατ. ευρώ (και 200 εκατ. ευρώ στον χρόνο) που είχε προϋπολογίσει για την ομάδα αυτή των πολιτών, επαρκεί στο εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη το βράδυ με τους εκπροσώπους του τύπου, «η φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους τον Ιούλιο, κινήθηκε αρκετά χαμηλά, δηλαδή περίπου στις 100.000 ευρώ». Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, που δυστυχώς, δεν μπορεί να αποσαφηνίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο σε αυτό, η θερινή ραστώνη και το γεγονός ότι το καλοκαίρι πολλοί απουσιάζουν σε διακοπές, ή ακόμη – και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο- μπορεί να μην παίρνουν τα φάρμακά τους κάποιοι ανασφάλιστοι ασθενείς.

Υψηλόβαθμα στελέχη από το υπουργείο Υγείας πάντως, δίνουν την εξήγηση ότι οι ανασφάλιστοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους όταν πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσό, αντίθετα, θα απευθυνθούν στον ΕΟΠΥΥ, ή στο νοσοκομείο, όταν το ποσό για ένα φάρμακο ή μία θεραπεία, είναι ακριβά, και κοστίζουν πάνω από 40 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 3 εκατ. των ανασφάλιστων, το μισό ευρώ νοσηλεία και ο προβληματισμός του ΣΦΕΕ